Nu is er plaats voor twee basisscholen, De Wiekslag en de De Windroos, een peuterschool, een buitenschoolse opvang (BSO), een wijkcentrum met ontmoetingsfunctie en een sportzaal. Het gebouw heeft de naam: De Zonneparel. Dat is nog eens toepasselijk met een dak vol zonnepanelen!
Duurzame ambities
Bij het ontwerp van het gebouw zijn stevige eisen gesteld aan duurzaamheid en klimaat. In het ontwerp zijn diverse technieken toegepast die het gebouw energiezuinig maken als een WKO (warmte-koude opslag), warmtepompen, PV-panelen en zonweringsinstallaties. De moderne ventilatie- & luchtbehandelingsinstallatie zorgt voor een gezond binnenklimaat. Op deze manier is het gebouw op een efficiënte en 100% duurzame manier op een gewenste temperatuur te houden. Het uiteindelijke resultaat is dat het gebouw helemaal energieneutraal is.
Het gebouw is bekroond met de Gouden Kikker Award, een jaarlijkse onderscheiding door ABC Nova voor bouwprojecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Op het thema energie werd een rapportcijfer 10 gescoord.
De praktijk
Dat klinkt heel mooi, maar zullen de gebruikers van De Zonneparel iets merken van deze techniek achter de schermen? Corinne de Boer, vestigingsmanager Kinderservicehotels: “het is een heel prettig gebouw waarbij het binnenklimaat heel constant is. Vooral in de zomer merk je dat het aangenaam koel is. Afgelopen zomer was het op sommige dagen extreem warm buiten. Je merkt dat de kinderen minder snel vermoeid en rustiger zijn. Van dat efficiënte energiesysteem merken wij als gebruikers verder niet zo veel.”
Het mooie is dat ook op andere thema’s uitstekend is gescoord. Gemiddeld kreeg het pand een 9 als rapportcijfer op de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Het educatieve karakter van het ontwerp heeft hier voor een belangrijk deel aan bijgedragen. De gebruikers/kinderen worden namelijk door ‘kijkbeleving’ bewust gemaakt van het energieverbruik en hun invloed daarop. Zo zijn onder meer de stortbakken van de toiletten transparant uitgevoerd, zodat zichtbaar wordt hoeveel water het doorspoelen van het toilet kost. Daarnaast zijn leidingen deels transparant uitgevoerd. Kinderen zien zo hoeveel water er doorheen stroomt. Ook mogen kinderen meedenken over duurzame oplossingen, waarbij het beste idee ook daadwerkelijk gaat worden uitgevoerd. “Het betrekken van de kinderen is een co-creatie pur sang en het integrale denken is mooi”, aldus de enthousiaste jury. “Het project is ook inspirerend en motiveert tot een andere manier van denken en doen. Waar kan dat nou beter starten dan bij de jongste generatie? Hoe kun je mensen beter motiveren?”
De gebruikers van De Zonneparel zijn ook trots op het ontwerp van het gebouw. Corinne de Boer: “Het ontwerp van het gebouw is erg mooi. De ruimtes zijn licht gebouwd, en vooral het geluid in de lokalen wordt goed gedempt. De pedagogisch medewerkers geven aan dat zij veel meer rust ervaren op de groep”.