Het duurzame startpunt van jouw wijk

Aanmelden 

Wil jij ook aanwezig zijn op de bijeenkomst met ketenpartners op 31 januari? 

Stuur voor 10 januari een mail naar h.neuteboom@amersfoort.nl 

Submenu

Ketensamenwerking

Ketensamenwerking  grondstoffenhergebruik in de bouw

Circulair bouwen draagt enorm bij aan het verlagen van de milieu-impact. Het herbestemmen van materialen en producten is hierbij een belangrijk onderdeel. Daarvoor is ketensamenwerking cruciaal. Gemeente Amersfoort neemt het initiatief om samen deze samenwerking te organiseren. Denk jij ook mee? 

Waarom is samenwerking in de bouwketen nodig? 

Grondstoffen zijn schaars, kostbaar en hebben veel impact op het klimaat. Tegelijkertijd is er een enorme bouwopgave. Bouwers lopen tegen steeds meer regelgeving rondom stikstof en CO2 aan. 

Ketensamenwerking op lokaal niveau is cruciaal voor het realiseren van een circulaire bouweconomie, waarin het hergebruik van grondstoffen, materialen en producten een essentiele strategie is. Door grootschalige ketensamenwerking ontstaan bovendien businesmodellen waar alle partijen een voordeel uit halen. 

Gemeente Amersfoort vindt circulair bouwen belangrijk. Om woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te bouwen, heeft Amersfoort samen met de andere marktpartijen het convenant Toekomstbestendig Bouwen provincie Utrecht getekend. Circulair bouwen is één van de duurzaamheidsthema's in het convenant.

Ook aan circulaire sloop besteden we in Amersfoort aandacht. We hebben voor de bouw- en sloopopgave tot 2021 een uitgebreide grondstofanalyse laten uitvoeren. Lees hier meer over de gemeente Amersfoort toewerkt naar een afvalloze en CO2-neutrale stad. 

 

Impact van de bouwsector 

Wist je dat de Nederlandse bouwsector verantwoordelijk is voor: 

  • Ongeveer 50 procent van het landelijke grondstoffenverbruik
  • Ongeveer 40 procent van het totale energieverbruik
  • Ongeveer 35 procent van de CO2-uitstoot

Ongeveer 40 procent van al het afval in Nederland is bouw- en sloopafval. 

 

Samenwerking in Amersfoort

Op 31 januari gaan ketenpartners met elkaar bespreken wat er nodig is om tot een betere, structurele ketensamenwerking te komen die niet is gericht op individuele projecten of onderdelen, maar op het hele systeem. Samen zorgen we ervoor dat we de impact van bouwen reduceren door het hoogwaardig hergebruiken van materialen en producten in bouwprojecten. 

Wat gebeurt er al op dit vlak, waar liggen kansen en uitdagingen? En wat zijn de wensen en behoeften van de ketenpartners? 

 

 

Circulaire grondstoffen corridor

GBN (Grondbank Nederland) doet in de gemeente Utrecht een proef met een Circulaire Grondstoffen Corridor om meer, beter en anders samen te werken aan het hergebruiken van materialen in de bouw.

We gaan onderzoeken of dit in Amersfoort ook een oplossing is om materialen en producten beter te kunnen hergebruiken en uit te wisselen. We bespreken onder andere  transport en opslag, materialeninventarisatie, een projectenkalender en een manier of persoon om de samenwerking te regisseren. 

Cookie-instellingen