De gemeente onderzoekt nu welke rol zij kan spelen in een publiek warmtenet, samen met de provincie Utrecht en het Rijk. Ook berekenen ze wat dit kost, welke duurzame bronnen ze kunnen gebruiken, welke invloed de gemeente heeft met een aandeel van 10 procent en wat het verder betekent voor de inwoners en voor de gemeente.
Geen concurrenten
Als er een publiek warmtebedrijf komt, dan wordt dit geen concurrent van het warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort in jouw wijk. Dus als WBA een warmtenet in Schothorst Zuid aanlegt, dan blijft dat er gewoon en blijf je klant van dit bedrijf.
Alle warmtenetten publiek in de toekomst
De nieuwe wet kan er wel voor zorgen dat alle commerciele (private) warmtenettten ooit worden overgenomen door een publiek warmtebedrijf. Als dit eenmaal zo ver is, horen klanten van het warmtenet hier natuurlijk meteen meer over.
Je bent altijd beschermd
Alle warmtebedrijven staan onder controle van de ACM. Je bent dus in alle gevallen beschermd tegen hoge prijzen en altijd verzekerd van warmte in jouw huis, of je nu klant bent bij een publiek of een privaat bedrijf.
Principebesluit
De raad heeft in december 2024 een principebesluit over het oprichten van een publiek warmtebedrijf aangenomen. In 2025 maakt de gemeente samen met de provincie, EBN en Netverder een bedrijfsplan. De gemeente doet ook onderzoek naar de invloed van de gemeente bij een deelname van 10%.
Bij het voorstel zijn twee moties en een amendement aangenomen die oproepen om het gebruik van biomassa zo klein mogelijk te maken en alleen te gebruiken als er een piek is in de vraag en om een actievere rol na te streven bij het ontwikkelen van duurzamere warmtebronnen zoals geothermie (warmte uit de bodem).
Lees meer in het raadsvoorstel