Expositie ‘Verduurzaam je monument!’ in stadhuis

25-11-2022
527 keer bekeken

Woon je in een monumentaal pand of staat jouw huis in een beschermd stadsgezicht? En zoek je inspiratie voor het verduurzamen van jouw historisch pand en het verlagen van jouw energierekening? Kom dan naar de expositie Verduurzaam je monument!

De expositie Verduurzaam je monument! is van 30 november tot 30 december te zien in het stadhuis op Stadhuisplein 1. De expositie is tijdens gewone openingstijden (9 tot 5 uur) gratis te bezoeken op de vide in de hal. Ook is er iedere woensdag een speciaal duurzaamheidsloket geopend bij de tentoonstelling, waar je terecht kunt met vragen over wat je kan doen en welke subsidiemogelijkheden er zijn. Kom gewoon langs, zonder aanmelden en stel jouw vraag.

Expositie mét advies op maat iedere woensdag  

Onze stad heeft ongeveer 5.000 monumenten en gebouwen binnen beschermde stadsgezichten. Met eenvoudige maatregelen zoals goed ingeregelde cv, tochtstrips, ledverlichting of dikke gordijnen valt al veel energie te besparen. Maar het verduurzamen van monumenten en andere historische gebouwen vraagt ook om maatwerk. Zolang de cultuurhistorische waarde van het monument behouden blijft, kan er vaak meer dan je denkt. De expositie toont wat er kan en hoe dat in zijn werk gaat, zowel in tekst, beeld als video. Denk aan acties om te isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie.

Omgevingsvergunning

Voor het verduurzamen van een monument, zowel binnenkant als buitenkant, is wel vaak een Omgevingsvergunning nodig. Om je daar goed op voor te bereiden is het belangrijk om vooraf advies te vragen. Dus maak gebruik van het duurzaamheidsloket op woensdag. Hier geven medewerkers van de afdeling monumentenzorg advies op maat. Zij kunnen je ook adviseren over financieringsmogelijkheden.

Meer informatie

Voor het plaatsen van zonnepanelen in beschermde stadsgezichten zijn er meer mogelijkheden. Via www.amersfoort.nl/duurzaam-erfgoed kun je meer informatie vinden over wat er wel kan zonder vergunning. Kijk daar voor vragen of een advies op maat of neem contact op met de afdeling Monumentenzorg via  monumentenzorg@amersfoort.nl of telefoonnummer 14 033.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen