Subsidie maakt warmtenet Schothorst-Zuid haalbaarder, maar bewoners bepalen

14-02-2024
472 keer bekeken

Warmtebedrijf Amersfoort krijgt een warmtenet investeringssubsidie (WIS). Dit maakt de aanleg van het warmtenet in Schothorst-Zuid rendabel voor het warmtebedrijf. Voor de bewoners worden de aansluitkosten lager. Of het warmtenet er komt, is afhankelijk van de voorkeur van de wijk.

Dit willen de gemeente, de woningcorporaties en het warmtebedrijf voor eind van het jaar helder krijgen.

Schothorst Zuid is tot nu toe één van de weinige wijken in Nederland waarvoor de WIS-subsidie van het Rijk is toegekend. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat een warmtenet de meest geschikte optie is om Schothorst-Zuid aardgasvrij te maken. Dat kan ook met warmtepompen. De bewoners maken zelf een keuze voor hun eigen huis.

Advies bij het maken van een eigen keuze

Bewoners krijgen, als ze daar behoefte aan hebben, advies bij het maken van een keuze tussen het warmtenet en een warmtepomp als ze straks geen gas meer gebruiken. Dat kan door het voeren van gesprekken met deskundigen, het bezoeken van een warmte-inloop of bijeenkomst van de gemeente, via de wijkwebpagina, het invullen van een vragenlijst en het online of telefonisch stellen van vragen.

Ook bewonerscoöperatie WarmteStem adviseert de bewoners bij het maken van een keuze. Dat doen ze onder andere door het organiseren van informatieavonden over warmtepompen en warmtenetten. Voor huurders zijn de woningcorporaties of particuliere verhuurders aan zet. Verenigingen van eigenaren kunnen advies bij hun verduurzamingsaanpak- en dus hun aardgasvrije keuze- krijgen van de gemeente.

Warmtenet is nu een realistische optie

De gemeente is sinds 2018 in samenspraak met de bewoners bezig met het maken van een plan om Schothorst-Zuid op de best haalbare en betaalbare manier aardgasvrij te maken. Een paar jaar geleden ging een aangevraagde subsidie die nodig was om een warmtenet mogelijk te maken niet door. Door de WIS subsidie is het warmtenet nu een realistische optie.

Het warmtebedrijf krijgt de subsidie als voldoende bewoners kiezen voor het warmtenet. Bewoners krijgen in de loop van dit jaar een aanbod van het warmtebedrijf.

Dit jaar een beeld van wat de wijk wil  

Aan het einde van het jaar wil de gemeente een beeld hebben van wat de bewoners van Schothorst-Zuid willen. De gemeente kan dan een uitvoeringsplan maken. Daarin staat hoe de bewoners van Schothorst-Zuid van het aardgas afgaan. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen