Thuisbatterijen: wat je moet weten

27-09-2024
180 keer bekeken

De belangstelling voor thuisbatterijen groeit. Hieronder lees je wat een thuisbatterij is, wat de gemeente doet en welke aandachtspunten er zijn voor inwoners die een thuisbatterij willen kopen.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat energie op die je zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Zo kun je stroom gebruiken wanneer de zon niet schijnt of als de prijzen hoog zijn. Dit verlaagt je energiekosten en maakt je woning duurzamer.

Wat doet de gemeente Amersfoort?

We vinden het belangrijk om slim en duurzaam met energie om te gaan. Daarom doen we onderzoek naar duurzame energieopslagmethoden voor onze stad. De gemeente heeft geen subsidies of leningen voor thuisbatterijen. Ook ondersteunen we geen commerciƫle aanbieders zoals Zonneplan.

Zorgen over het elektriciteitsnet

Het is belangrijk dat je je goed informeert over de kosten en risico's van thuisbatterijen.  Voor de installatie is geen vergunning nodig, maar let op veiligheidsaspecten en de impact op het milieu. Als veel bewoners in dezelfde wijk hun thuisbatterijen tegelijk gebruiken, kan dat het elektriciteitsnet overbelasten. Ook bevatten thuisbatterijen materialen die het milieu belasten.

Duurzaam energiegebruik en isolatie

Duurzaam energiegebruik begint met goede isolatie van je huis, wat je energieverbruik verlaagt. De Gemeente Amersfoort biedt isolatiesubsidies voor woningeigenaren. Waar je recht op hebt, hangt af van jouw inkomen en de WOZ-waarde van de woning.

Doe deze check op amersfoort.nl/isoleert

Lees meer

Thuisbatterij: makkelijk geld verdienen of onzekere investering?

Thuisbatterij: zonne-energie opslaan

Heb je vragen?

Neem contact op met het Duurzaam Bouwloket. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen