Aardgasvrij wonen in Schothorst-Zuid

William de Vries 29-03-2023
494 keer bekeken 1 reacties

Schothorst-Zuid is de eerste wijk in Amersfoort waar gewerkt wordt aan het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen. Aardgasvrij wonen betekent dat je jouw woning en het kraanwater niet meer met aardgas verwarmt. Koken gaat dan ook op een andere manier; je kookt straks elektrisch of op inductie.

Een wijk aardgasvrij maken is een hele klus. Het is verschillend per situatie hoe dit gebeurt en welke keuzes je kunt maken. Als eigenaar moet je andere stappen doorlopen dan wanneer je huurt en er gelden voor VVE’s andere regelingen dan voor ondernemers.

Warmtenet, warmtepomp of duurzaam gas?

Welke aanpassingen straks nodig zijn om over te stappen op een aardgasvrije oplossing, hangt af van de manier waarop je jouw huis gaat verwarmen. In  jouw wijk is een warmtenet de meest logische oplossing. Als jouw huis goed genoeg geïsoleerd is, dan kun je ook overstappen op een warmtepomp. Duurzaam gas is de komende jaren maar weinig beschikbaar, dit wordt vooral ingezet in de zware industrie of transport.

Heb je vragen?

Vanaf woensdag 29 maart zijn we om de week (op de oneven weken) op de woensdag vanaf 13.00 uur tot 16.30 uur aanwezig in de wijk. We starten bij winkelcentrum Schothorst op het plein voor de Lidl.

De energiecoach

Er is altijd een energiecoach aanwezig die jou kan helpen met tips en trucs voor het verduurzamen van jouw woning. De energiecoach vertelt je bijvoorbeeld over isolatie, ventilatie en verschillende manieren van duurzaam verwarmen.

Techniek

Per woning zijn er grofweg drie technische mogelijkheden om aardgasvrij te worden:

  • Aansluiting op een warmtenet
  • Oerstap naar een warmtepomp
  • Overstap naar waterstof of groen gas, mits beschikbaar.

Dit zijn de opties:

Een wijkwarmtenet is een systeem waarbij warm water door een netwerk van buizen stroomt om huizen te verwarmen. Dit water wordt centraal opgewarmd en via goed geïsoleerde leidingen naar de huizen gebracht. Het is een duurzame en betrouwbare manier om huizen te verwarmen en is niet duurder dan gas.

Een all-electric systeem is een elektrische vervanging van de CV-ketel die warmte haalt uit de buitenlucht, zonnecollectoren, bodem of oppervlaktewater. Het is een andere manier om huizen te verwarmen en warm water te produceren.

Waterstof en groen gas zijn energiebronnen die kunnen worden gebruikt voor de verwarming van gebouwen. Ze zijn echter nog niet zo populair omdat ze duur en beperkt inzetbaar zijn. In plaats daarvan worden ze gebruikt in situaties waarin een all-electric oplossing of aansluiting op een warmtenet niet mogelijk is, zoals in historische gebouwen. Voor Schothorst-Zuid wordt gekozen voor een collectief warmtenet en (individuele) warmtepompen, omdat waterstof of groen gas daar niet geschikt zijn.

Wat kan ik nu al doen?

  • Energie besparen is altijd slim om te doen. Bijvoorbeeld door je huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
  • Neem in al je plannen mee dat je huis in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Bijvoorbeeld als je je huis gaat verbouwen. Dit voorkomt dat je nu aanpassingen doet waar je later spijt van krijgt.
  • Als je gaat verbouwen, laat je dan adviseren door het Duurzaam Bouwloket.
  • Heb je plannen om je keuken te verbouwen? Kies dan alvast voor elektrisch koken of voor inductie.
  • Koop alleen nog pannen die geschikt zijn voor alle warmtebronnen. Dan kun je deze ook in de toekomst nog gebruiken.

Heb je een idee of vraag aan de gemeente of buurtbewoner? Geef dan hieronder jouw reactie:

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

1  reacties

Lydia

05-04-23 om 13:56

Wanneer staan jullie weer met de bakfiets bij de Lidl?

Cookie-instellingen