Er is voldoende animo nodig
De aanleg van een warmtenet vanaf de Stadsring in onze buurten vraagt behoorlijke infrastructurele maatregelen. Wil aansluiting rendabel zijn, dan moeten er half januari a.s. minstens 200 aansluitovereenkomsten zijn. Dat aantal is nog niet bereikt. Zie voor het actuele aantal aanmeldingen aan de linker kant op de homepage.
Deze passage uit de Nieuwsbrief van WBA van 4 december jl. is belangrijk: “Uit berekeningen bleek dat het meest gunstige scenario is dat zowel alle inschrijvers in De Luiaard als alle inschrijvers in de Kattekampen aangesloten worden. De gebouwen aan de Blekerssingel (zonder inschrijvers) komen daarmee te vervallen en een dure aanlegboring onder de beek door ook. De verdeling van ingeschreven woningen is verspreid over de beide buurten, met uitschieters aan beide kanten van de beek.
Echter, met het huidige aantal inschrijvingen (…) is het financieel niet haalbaar om het aan te leggen. Uit alle berekeningen blijkt dat er echt 70% (219 inschrijvingen) nodig is i.v.m. gestegen aanlegkosten.” Op dit moment is WBA aan het lobbyen bij diverse overheden of er mogelijkheden zijn om het verschil tussen het gecommuniceerde aantal (200) en het benodigde aantal te overbruggen. “Alle inschrijvingen tellen: dus willen wij alle bewoners oproepen die nog twijfelen: help ons het buurtwarmtenet te verwezenlijken en schrijf je in tot uiterlijk 15 januari!”
Overigens is het aanbod van WBA alleszins redelijk in vergelijking met andere aanbieders elders.
Is later aansluiten mogelijk?
Er ligt een aanbod van WBA om aan te sluiten. Accepteert je dat aanbod, dan word je aangesloten zodra het warmtenet beschikbaar is in de wijk. Ligt het warmtenet eenmaal in de straat, dan blijft aansluiten op een later moment mogelijk. Maar dit heeft de volgende nadelen:
Hogere kosten
De aansluitkosten zullen dan veel hoger liggen dan het aanbod dat er nu ligt. Deels komt dat door kostenstijgingen, maar ook omdat het realiseren van een enkele aansluiting veel duurder is dan direct bij aansluiting van de hele straat.
Risico op wachttijden
En de planning kan een probleem worden. U vraagt om een aansluiting als het voor u als bewoner urgent is, maar het moment waarop die aansluiting feitelijk gerealiseerd kan worden, kan veel verder in de tijd liggen. Er kunnen wachttijden ontstaan naarmate in meer wijken woningen aangesloten worden.
Nu nog geen besluit nemen betekent dus feitelijk dat u de beslissing voor u uitschuift.
Ik ga verhuizen of verkopen, wat nu?
De beweging om op enig moment van het gas af te gaan lijkt niet te stoppen. De gemeente zet in op stadsverwarming c.q. warmtenetten. Mede gelet op het feit dat later aansluiten duurder uitpakt dan direct aansluiten, zou het kopen van een huis dat al is aangesloten op het warmtenet wel eens een pre kunnen zijn. De kans is groot dat het geïnvesteerde bedrag er bij de koop ook wel weer uit komt.
Als je je huis al hebt verkocht, dan kun je in ieder geval de nieuwe bewoners attenderen op dit initiatief. Als je je huis nog te koop hebt staan of gaat zetten, kun je overwegen het in de verkoopwaarde mee te nemen. Onze wijken zijn nog steeds erg in trek en de nieuwe beoogde kopers zijn veelal jong en duurzaamheidsgericht.
En alternatieven?
Warmtepomp
Het belangrijkste alternatief voor een aansluiting op een warmtenet is momenteel een individuele voorziening met een warmtepomp, eventueel aangevuld met infraroodpanelen. Heb je al een warmtepompinstallatie dan kan een overweging zijn dat je je nog niet aansluit op het warmtenet.
Overweeg je een warmtepompinstallatie, dan is het goed te weten dat een warmtepompinstallatie in het algemeen de nodige ruimte vraagt, binnen én buiten. Bewoners zelf en omwonenden kunnen last krijgen van het geluidsdrukniveau. Recent werd bij reeds geïnstalleerde units een niveau > 45 dBA gemeten, hetgeen het wettelijke geluidsdrukniveau is op de erfgrens.
Afhankelijk van het isolatieniveau van de woning zijn ook extra isolatiemaatregelen nodig om ook als het erg koud wordt de woning voldoende warm te krijgen met behulp van een warmtepomp. Mogelijk moet ook de binneninstallatie (i.c. de radiatoren) aangepast worden. Als wordt gekozen voor een hybride warmtepomp zijn die extra maatregelen minder urgent. Dat geldt weer wel voor een volledig elektrische warmtepomp, zeker in oudere woningen.
Hybride cv-ketel
Bij een hybride voorziening blijft wel de afhankelijkheid van aardgas bestaan. Je hoeft dan tot 2040 niet per se over te gaan op een ander systeem. In de jaren 2040 gaan steeds meer wijken van het gas af, willen we vanaf 2050 fossielvrij verwarmen. Vermoedelijk worden gasprijzen al eerder heel onzeker, niet in de laatste plaats omdat geleidelijk aan steeds meer woningen niet langer aardgas zullen gebruiken.
Pas een nieuwe cv-ketel?
Er zijn meer bewoners met een (redelijk) nieuwe ketel. De overweging van een aantal van hen om zich toch nu al aan te sluiten op het warmtenet is dat er vermoedelijk de komende jaren een grote vraag zal ontstaan naar tweedehands CV-ketels. En wel bij kopers die de tijd willen overbruggen totdat ze een voorziening (kunnen) kiezen die meer toekomstbestendig is.
Vanaf 2026 mag een HR gasketel niet meer verkocht worden en zul je moeten kiezen voor bijvoorbeeld een hybride warmtepomp als alternatief.
Isolatiemaatregelen
Afhankelijk van het isolatieniveau van de woning zijn ook extra isolatiemaatregelen nodig om ook als het erg koud wordt de woning voldoende warm te krijgen met behulp van een warmtepomp. Mogelijk moet ook de binneninstallatie (i.c. de radiatoren) aangepast worden. Als wordt gekozen voor een hybride warmtepomp zijn die extra maatregelen minder urgent. Dat geldt weer wel voor een volledig elektrische warmtepomp, zeker in oudere woningen.
Onzekere gasprijzen
Bij een hybride voorziening blijft wel de afhankelijkheid van aardgas bestaan. Je hoeft dan 2040 niet per se over te gaan op een ander systeem. In de jaren 2040 gaan steeds meer wijken van het gas af, willen we vanaf 2050 fossielvrij verwarmen. Vermoedelijk worden gasprijzen al eerder heel onzeker, niet in de laatste plaats omdat geleidelijk aan steeds meer woningen niet langer aardgas zullen gebruiken.
Ik heb een vrij nieuwe combiketel waarop een buitenunit kan worden aangesloten
Er zijn meer bewoners met een (redelijk) nieuwe ketel. Hun overweging om zich toch nu al aan te sluiten op het warmtenet is dat er vermoedelijk de komende jaren een grote vraag zal ontstaan naar nog met gas gestookte ketels. En wel bij mensen die de tijd willen overbruggen totdat ze een voorziening (kunnen) kiezen die meer toekomstbestendig is.
Wil je antwoord op meer vragen? Ga dan terug naar de homepage en selecteer een ander thema aan de linker kant van de pagina.