Een contract bij een warmtebedrijf is anders dan wanneer je een contract sluit met een traditionele energie- of een internetleverancier. Een veelgehoorde vraag is dan ook of dat geen risico’s met zich meebrengt. De situatie is vergelijkbaar met de drinkwatervoorziening, waar je ook niet zelf kunt kiezen voor een leverancier.
De warmtemarkt is een gereguleerde markt
Als je warmte afneemt van het warmtenet van WBA dan ben je gebonden aan een partij die voor de levering van warmte een monopoliepositie heeft.
De Warmtewet
Om misbruik van de monopoliepositie te voorkomen, heeft de overheid spelregels gemaakt en vastgelegd in de Warmtewet. Op grond daarvan zijn warmtenetten en het leveren van warmte gebonden aan een aantal verplichtingen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) – toezichthouder op de naleving van de wet – beschrijft een aantal daarvan in de “Leidraad verplichtingen voor een leverancier van warmte” (https://www.acm.nl/nl/publicaties/leidraad-verplichtingen-voor-een-leverancier-van-warmte).
Leveringszekerheid
De ACM is ook betrokken bij het toezicht op de leveringszekerheid van warmtenetten. Een warmtebedrijf heeft leveringsplicht en krijgt pas een warmteleveringsvergunning als het de processen zo heeft geregeld dat het leveringszekerheid kan bieden.
Het warmtenet wordt gebouwd om aan piekverbruik te kunnen voldoen, en niet aan het gemiddelde verbruik. Dat betekent dat er dus ook op de koudste dagen van het koudste jaar voldoende warmte beschikbaar is.
Financiele compensatie
Dan kan er nog steeds met een calamiteit een tijdelijke onderbreking van de warmtelevering zijn. Maar als die calamiteit niet snel genoeg wordt verholpen moet een warmtebedrijf de bewoners daarvoor financieel compenseren. Dus ook daarop is een warmtebedrijf voorbereid.
Het Rijk garandeert warmetlevering
WBA heeft een leveringsvergunning en het moederbedrijf Energie voor Elkaar heeft op andere plaatsen ook al laten zien dat ze een betrouwbare warmtelevering biedt. Mocht een warmtebedrijf failliet gaan of structureel wanpresteren, dan zal de minister noodmaatregelen nemen, bijvoorbeeld het aanwijzen van een nieuwe leverancier. Daardoor kunnen consumenten nooit verstoken zijn van warmtelevering.
De rol van andere spelers
Mede naar aanleiding van de monopoliepositie van het warmtebedrijf hebben inwoners gepleit voor inspraak en een stevige rol van de gemeente Amersfoort. WBA staat positief t.o.v. beide zaken en is bereid vergaand openheid van zaken te geven en samen te werken.
Voor zowel WBA als gemeente en bewoners is duidelijk dat zeker als het gaat om wijken met bestaande bouw nauwe samenwerking tussen alle drie partijen – WBA, gemeente en bewoners – een ‘must’ is. Om de inspraak van bewoners / gebruikers ook echt handen en voeten te geven is er een Gebruikerscollectief i.o.
Het commerciele belang van WBA
WBA is een commercieel warmtebedrijf dat goed wil presteren en daar geld mee wil verdienen. De mogelijkheden om winst te maken zijn echter binnen wettelijke kaders begrensd. De prijs-maximerende rol van de ACM staat er borg voor dat er een plafond zit in de rendementen die kunnen worden behaald.
WBA en het moederbedrijf Energie voor Elkaar (EVE) hebben er belang bij om aantrekkelijk te zijn voor gebruikers in Amersfoort want ze willen nieuwe klanten. Ook de invloed van de grootaandeelhouders achter het warmtebedrijf zal bijdragen tot een optimaal functionerend warmtebedrijf. Immers, zij willen het liefst een stabiel rendement op hun investeringen. Er zitten onder andere pensioenfondsen in die een langetermijnperspectief hebben en graag ook in de toekomst pensioenen willen blijven uitkeren. Eén van die pensioenfondsen is het ABP. Het belegt in EVE via het fonds Asper en meer specifiek in Asper Dorothea. Zowel aan Asper als EVE werden recent belangrijke ‘awards’ toegekend. Daarnaast investeren ook enkele risico-investeerders uit de fossiele energiesector die zich voorbereiden op een exit uit die sector door zich voorzichtig in te kopen in duurzame energieprojecten.
Nieuwe Wet Collectieve Warmtevoorziening
De nieuwe Wet Collectieve Warmtevoorziening – waarvan de inwerkingtreding begin 2025 voorzien is – gaat ook de marktordening en de duurzaamheid van warmtenetten reguleren. Op basis van het wetsvoorstel onderzoekt de gemeente Amersfoort haar rol in de lokale warmtemarkt. Deelname in WBA en/of andere warmtebedrijven maakt onderdeel uit van het lopende onderzoek. WBA staat daarvoor open.
Klanttevredenheid WBA
Periodiek doet WBA een klanttevredenheidsonderzoek onder zijn klanten. De resultaten zijn openbaar: https://onlinetouch.nl/energievoorelkaar/nieuwsbrief-warm-herfst-2022. Let op: dit is de nieuwsbrief van het zusterwarmtenet Warmtebedrijf Ede, maar de resultaten gelden voor alle warmtebedrijven onder het platform Energie voor Elkaar.
Wil je antwoord op meer vragen? Ga dan terug naar de homepage en selecteer een ander thema aan de linker kant van de pagina.