Er is WBA veel aan gelegen om op een goede manier samen te werken met de gemeente. Omgekeerd geldt dat ook voor de gemeente. Per slot van rekening wil de gemeente de komende jaren een groot deel van de stad middels warmtenetten aardgasvrij maken. Een intensieve samenwerking is daarvoor bevorderlijk.
Procesbegeleiders en gebruikerscollectief
De slechts 313 woningen in De Luiaard en Kattenkampen zijn bij lange na niet voldoende om het warmtebedrijf zelfstandig te laten draaien (voor het betreffende deel van het Bergkwartier gelden andere voorwaarden).
De gemeente faciliteert onze buurten op dit moment middels twee procesbegeleiders. De gemeente faciliteert en ondersteunt ook het Gebruikerscollectief Warmte i.o.
Onderzoek naar publiek warmtebedrijf
Meer in het algemeen kan de rol van de gemeente verschillende vormen aannemen. Van samenwerking met tot participatie in het bedrijf. De gemeenteraad heeft tot nader onderzoek besloten. Een definitief besluit tot participatie door de gemeente zal onder andere afhangen van toezeggingen tot financiering door derden.
De gemeente heeft op 4 oktober een collegebesluit genomen, waarin staat dat de gemeente onderzoek gaat doen naar de oprichting van een publiek warmtebedrijf. Mogelijke deelname in het WBA maakt onderdeel uit van het onderzoek. De gemeente hoopt vóór de zomer van 2024 een besluit te nemen over haar rol.
Naast WBA zal de gemeente ook de Provincie en het Rijk hierbij betrekken. Voor meer informatie, zie Achtergrondinformatie om zelf een keuze te maken.
Momenteel ligt het initiatief voor de aanleg van warmtenetten in Amersfoort onder andere bij Warmtebedrijf Amersfoort. Nieuwe wetgeving gaat ervoor zorgen dat gemeenten een sterkere regierol kunnen gaan nemen. Momenteel worden parallel aan besluitvorming over die nieuwe wetgeving in Den Haag, ook in de gemeente Amersfoort voorbereidingen getroffen voor de regierol.
Een sterkere regierol voor de gemeente
Momenteel ligt het initiatief voor de aanleg van warmtenetten in Amersfoort onder andere bij Warmtebedrijf Amersfoort. Nieuwe wetgeving gaat ervoor zorgen dat gemeenten een sterkere regierol kunnen gaan nemen. Momenteel worden parallel aan besluitvorming over die nieuwe wetgeving in Den Haag, ook in de gemeente Amersfoort voorbereidingen getroffen voor de regierol.
In de leidraad plannen en omgevingsprogramma's voor stadswarmte wordt het toekomstige gemeentebeleid uitgelegd. Op hoofdlijnen betekent dat het volgende:
De gemeente ontwikkelt een stadsbreed Warmteprogramma (beleidsstuk), dat wordt geconcretiseerd in Warmteplannen voor een buurt of een groter gebied (een participatietraject met bewoners is leidend in de keuze voor een warmteoplossing).
Het gekozen scenario is de basis voor een uitvoeringsplan. Daarmee wordt een warmtekavel vastgesteld en uitgegeven en een warmtebedrijf aangewezen. Dat scenario wordt geborgd in het omgevingsplan en daarmee krijgt het een bindend karakter.
Als het scenario in een bepaald gebied een warmtenet is, moet het aangewezen warmtebedrijf binnen de warmtekavel alle woningen en gebouwen een aanbod doen voor een aansluiting. Dat is een recht voor woning- en gebouweigenaren.
Woning- en gebouweigenaren hebben geen plicht om aan te sluiten, maar zullen dan wel zelf een passend aardgasvrij alternatief moeten kiezen. Want in het omgevingsplan wordt ook het moment vastgelegd dat een bepaald gebied van het aardgas wordt afgesloten. Wanneer en waarom een aardgasvrij alternatief 'passend' is, zal in het uitvoeringsplan duidelijk moeten worden beschreven.
Het Gebruikerscollectief i.o. tekent hierbij het volgende aan: bewoners die persoonlijk kiezen voor elektriciteit als nieuwe warmtebron doen er goed aan de ontwikkelingen rond de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk nauwlettend te blijven volgen.
Wil je antwoord op meer vragen? Ga dan terug naar de homepage en selecteer een ander thema aan de linker kant van de pagina.