Schothorst-Zuid is de eerste wijk in Amersfoort waar gewerkt wordt aan het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen. Aardgasvrij wonen betekent dat je jouw woning en het kraanwater niet meer met aardgas verwarmt. Koken gaat dan ook op een andere manier; je kookt straks elektrisch of op inductie.
Een wijk aardgasvrij maken is een hele klus. Het is verschillend per situatie hoe dit gebeurt en welke keuzes je kunt maken. Als eigenaar moet je andere stappen doorlopen dan wanneer je huurt en er gelden voor VVE’s andere regelingen dan voor ondernemers.
Warmtenet, warmtepomp of duurzaam gas?
Welke aanpassingen straks nodig zijn om over te stappen op een aardgasvrije oplossing, hangt af van de manier waarop je jouw huis gaat verwarmen. In jouw wijk is een warmtenet de meest logische oplossing.
Als jouw huis goed genoeg geïsoleerd is, dan kun je ook overstappen op een warmtepomp. Duurzaam gas is de komende jaren maar weinig beschikbaar, dit wordt vooral ingezet in de zware industrie of transport.
3 opties
Per woning zijn er grofweg drie technische mogelijkheden om aardgasvrij te worden:
- Aansluiting op een warmtenet
- Oerstap naar een warmtepomp
- Overstap naar waterstof of groen gas, mits beschikbaar.
Dit zijn de opties:
Wijkwarmtenet
Een wijkwarmtenet is een systeem waarbij warm water door een netwerk van buizen stroomt om huizen te verwarmen. Dit water wordt centraal opgewarmd en via goed geïsoleerde leidingen naar de huizen gebracht. Het is een duurzame en betrouwbare manier om huizen te verwarmen en is niet duurder dan gas.
All-electric
Een all-electric systeem is een elektrische vervanging van de CV-ketel die warmte haalt uit de buitenlucht, zonnecollectoren, bodem of oppervlaktewater. Het is een andere manier om huizen te verwarmen en warm water te produceren.
Waterstof en groen gas
Waterstof en groen gas zijn energiebronnen die kunnen worden gebruikt voor de verwarming van gebouwen. Ze zijn echter nog niet zo populair omdat ze duur en beperkt inzetbaar zijn. In plaats daarvan worden ze gebruikt in situaties waarin een all-electric oplossing of aansluiting op een warmtenet niet mogelijk is, zoals in historische gebouwen. Voor Schothorst-Zuid wordt gekozen voor een collectief warmtenet en (individuele) warmtepompen, omdat waterstof of groen gas daar niet geschikt zijn.
Bronnenboek
Wil je meer weten? Lees dan het bronnenboek. Hier in staat informatie over de collectieve warmtevraag, de beschikbare (duurzame) warmtebronnen en de bestaande en nog te ontwikkelen warmte-infrastructuur in de gemeente Amersfoort.
Zelf aan de slag
Je kunt nu al zelf actie ondernemen, zodat je straks klaar bent voor de overstap naar een duurzame warmte-oplossing. Lees hier meer of kijk voor tips en 4 concrete stappen op de website van het Duurzaam Bouwloket.