Bij gemiddeld 20% van de vrouwen ontstaat borstoedeem. En dat geeft veel lichamelijke klachten. Bovendien is er bijna geen geschikte beha te vinden. En ze zien er ook nog eens medisch uit. Daar brengt Stichting Bratelle verandering in. De La Bratelle BH is vanaf oktober 2021 te bestellen. En dat is niet geheel toevallig. Oktober is namelijk de maand van borstkanker. De BH is te bestellen via de webshop op de website.
3D techniek
De BH is bestemd voor vrouwen die na behandeling tegen borstkanker geconfronteerd worden met lymfoedeem in de borst. Stichting Bratelle ontwikkelt een beha gemaakt met 3D techniek. Het textiel heeft een masserende werking dat de vorming van oedeem tegengaat en helpt verminderen. Samen met het Meander MC in Amersfoort onderzoekt Bratelle naar verdere verbetering van de speciale BH. En vanuit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling ontvangt de stichting een bijdrage om de BH circulair te produceren. Bratelle wil daarvoor gebruik maken van circulaire garens en onderzoekt de toepassing van recyclede stoffen.
Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Bratelle is vorig jaar opgericht door Anita Schimmel. Zij kreeg zelf borstoedeem: “Je overwint borstkanker, maar de gevolgen ervan zijn nog jaren voelbaar. Voor mij was het belangrijk me weer mooi en sexy te kunnen voelen”. Ook Mariëtte Jilderda kwam erachter na haar eigen borstkanker dat een comfortabele en tegelijkertijd vrouwelijke beha niet voorhanden was: “Hier begon mijn gedachte om zelf zo’n beha te ontwikkelen. Na onze kennismaking op Linkedin vroeg Anita mij om dit samen te doen. Daar hoefde ik niet heel lang over na te denken”. De hekkensluiter van het drietal is Anneke Geitenbeek, de beste vriendin van Anita. Zij verloor haar beide ouders aan kanker en liet haar eierstokken preventief verwijderen. “Toen Anita me vroeg om samen te werken, heb ik geen moment geaarzeld. De impact op je leven is zo groot, of je de ziekte nu zelf krijgt of de lieve mensen om je heen”. Samen hoopt het drietal dat met de mooie functionele lingerie het gevoel van eigen waarde voor de vrouw na borstkanker weer toeneemt.
Circulair produceren
Niet alleen hun eigen ervaring met kanker verbindt hen, maar ook hun ondernemerschap en de wil om een duurzame bijdrage te leveren. Met de subsidie uit het toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling zet Bratelle nu ook de stap om de BH circulair te ontwikkelen. Door gebruik maken te maken van circulaire garens en de toepassing van recyclede stoffen zodat er geen kankerverwekkende stoffen in de bh’s zitten. Anita: "Als je met een ziekte te maken krijgt, ga je toch nadenken over de manier waarop je leeft. We willen niet onnodig milieuvervuilend werken, laat staan kankerverwekkende stoffen gebruiken”. Met de subsidie gaan ze samen met studenten en een garenexpert op zoek naar het meest geschikte duurzame productieproces om de BH te maken. “Niet alleen het vervaardigen willen we duurzaam doen, ook moet het mogelijk worden de afgedankte beha weer opnieuw te gebruiken”, aldus Mariëtte.