Nodig:
- 175 g rietsuiker
- 115 g roomboter
- 150 ml bierstroop (ik heb desgewenst een recept)
- 175 g zelfrijzend bakmeel
- 50 g bloem
- 2 tl gemberpoeder
- 1 losgeklopt ei
- 120 ml melk (kamertemperatuur)
- Beetje zout
- ½ tl baking soda
- 2 el gehakte Australische of stemgember
- Evt. Gewelde en drooggedepte rozijnen naar smaak
- Ronde bakvorm met vaste bodem en doorsnede van ca 18 cm
- Bakpapier
- Vuurvaste schaal die in slowcooker past
- Aluminiumfolie
- Schoteltje of metalen koekjesvorm of iets dergelijks
- Slowcooker met doorsnede binnenpan van meer dan 18 cm
Bereiding
Trek de bodem van de bakvorm over op bakpapier en knip tevens een strook voor de zijkant.
Doe ongeveer 5 cm heet water in de slowcooker en zet hem op high.
Neem een vuurvaste schaal en doe boter, stroop en suiker hierin.
Zet de kom in de binnenpan en laat de boter en suiker in ongeveer een half uurtje smelten.
Meng ondertussen in een andere schaal de bloem, het zout, het zelfrijzend bakmeel en de gemberpoeder.
Voeg de goed doorgeroerde boter,stroop en suiker nu door het meelmengsel tot een glad beslag.
Nu roer je het ei er goed doorheen
Meng de melk met de baking soda en voeg dit weer toe aan het beslag.
Doe de gember erbij en voeg het geheel goed samen.
Schenk het beslag in de bakvorm en bedek deze met aluminium folie.
Doe een omgekeerd schoteltje of een metalen vormpje in de binnenpan en zet hierop je bakvorm.
De bakvorm moet tot halverwege onder water staan (niet hoger anders borrelt het je vorm in).
Zonodig vul je het bij met kokend water.
‘Bak’ nu de cake in 5-6 uur gaar (hij moet stevig zijn en een sateprikker moet er schoon uitkomen.
Neem de vorm uit de slowcooker en laat hem minimaal een half uur afkoelen voor je de cake stort.
Pas aansnijden als hij helemaal is afgekoeld en bedenk dat de textuur en smaak nog beter wordt wanneer je hem 1-2 dagen bewaard in folie.
Bierstroop
- 500 gram basterdsuiker
- 125 ml water
- 250 ml donker bier ( bijv een quadrupel of Westmalle dubbel)
- 50 ml maple syrup
- 1 kaneelstokje en 1 steranijs
- Scheutje citroensap
Het maken van stroop is echt super eenvoudig en smaakt onwijs goed! Het is een aanrader voor bij je blokje kaas, op je pannenkoek, in ijs of als marinade voor je kippedijen of krabbetjes.
Zorg dat je vooraf alle ingrediënten hebt afgewogen en een grote pan met garde klaar hebt staan. Die grote pan is echt nodig want het kan onwijs gaan schuimen.
Voeg eerst de basterdsuiker, het water en de helft van het bier samen in de pan en zet het op het vuur.
Zodra de suiker is opgelost in het bier voeg je het kaneelstokje toe en breng je het geheel geleidelijk en al roerend aan de kook. Als het kookt, schenk je de maple syrup erbij. Zo gauw dit goed kookt, blus je het af met de rest van het bier.
Haal nu de pan van het vuur en laat het afkoelen. Naarmate de stroop meer afkoelt zal het indikken en is het klaar voor gebruik. Giet het wel over in een schone uitgekookte (beugelfles) voor het al te dik is geworden.