Nodig
- 1 varkensrollade ca 700 gr
- 1 gesneden ui (plakjes)
- 1 gesneden appel (blokjes)
- Flinke klont margarine
- 2 flinke theelepels (zelfgemaakte zoutloze) mosterd
- 3 flinke theelepels honing
- Wanneer de rollade al gekruid is: 1 flinke theelepel (zelfgemaakte zoutloze) escariënne kruidenmix
Bereiding
Ik gebruikte zelfgemaakte mosterd en escariënne kruidenmix uit de spice wise kruidenboter van topkok Michael Hanssen. Veel gezonder en lekkerder en zo simpel zelf te maken. Ik zal beiden onder het recept van de rollade toevoegen.
De rollade rondom insmeren met honing, mosterd en escariënne mix en liefst een nacht in de koelkast laten staan. Vlak voor t aanbraden kan natuurlijk ook maar laten marineren is net wat lekkerder.
Margarine laten smelten en bruinen in een koekenpan. De rollade toevoegen en rondom lekker bruin aanschroeien. Dan de ui een paar minuten nee laten bakken. Wanneer die wat glazig is borg je de appel toe tot alles lekker gekarakteriseerd is.
Afblussen met een flinke eetlepel water en dan alles in de slowcooker doen. De ui en appel zoveel mogelijk onderop. Na ca 5-7 uur op low is je rollade gaar.
Mosterd
- 120 gr geel en 30 gr bruin mosterdzaad (of 150 gr geel omdat bruin lastig te koop is).
- 150 ml water
- 250 ml witte wijnazijn of appelciderszijn
- 30 gr rietsuiker
- 1 eetlepel honing
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- ½ theelepel gemalen piment
- Schone glazen jampotten met deksel
Week het mosterdzaad in het water en de azijn en laat het 12-18 uur staan. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en pureer alles met een blender ongeveer 10 minuten op de hoogste stand tot een gladde mosterd.
Voeg eventueel wat water toe als het te dik is en voeg nu desnoods wat extra mosterdzaad toe wanneer je grove mosterd wilt. Schep het in de schone potten, sluit goed af en laat het minimaal 5 dagen in de koelkast rijpen.
Escariënne kruidenmix
Dit is een fantasienaam voor een heerlijke veelzijdige kruidenmix. Je kunt HRM gebruiken als basis voor kruidenboter, op kipfilet, visfilet, schelp/schaaldieren of grbakken groenten. Ook voor dit braadstuk is het heerlijk.
Gebruik van alles gelijke delen (bijv afgestreken theelepels)
- 8 delen witte peper
- 3 delen gemalen anijszaad
- 2 delen gemberpoeder
- 4 delen gemalen majoraan
- 3 Deen gemalen rozemarijn
- 2 delen gemalen foelie
- 1 deel gemalen kardemom
- 1 deel gemalen tijm
- ½ deel gemalen laurier