Verschillende soorten Groen
De hoeveelheid water die de groene daken opslaan, verdampen en vertragen is afhankelijk van de grootte van het dakoppervlak en het ontwerp. De hoogte van de onderlaag, de beplanting en de aanwezigheid van een extra waterbergende laag spelen daarbij een grote rol.

Een Sedumdak (een dak met vetplanten) is het groene dak met het lichtste gewicht en daardoor op de meeste platte daken toe te passen. Het houdt behoorlijk regenwater vast en je kan deze slim combineren met zonnepanelen.

Een Natuurdak vraagt een dikkere substraat laag, is daardoor zwaarder, houdt nog meer regenwater vast en biedt kans voor meer soorten vaste planten. Een soortenrijk groen natuurdak behoudt, versterkt en verspreidt de lokale biodiversiteit.
Hoger rendement door zonnepanelen
Als het dak het toelaat en ook goed op de zon ligt, dan kun je er ook zonnepanelen op plaatsen, gewoon schuin op het sedum. Sterker nog, het rendement van je panelen gaat omhoog omdat het dak minder snel afkoelt en minder warm wordt door het groen. Wil je meer weten over zonnepanelen en een groen dak, neem dan contact op met het lokale energieloket.
Subsidieregeling
In 2022 is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor dakvergroening. De gemeenteraad besluit eind van dit jaar welk bedrag hiervoor dan beschikbaar is. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet minimaal 5 m2 dakoppervlak worden vergroend met een substraatdikte van minimaal 40 mm (de grondlaag waarin de planten staan). Op www.amersfoort.nl/subsidiegroendak leest u aan welke voorwaarden de subsidieaanvraag moet voldoen.
Meer weten?
Ga je aan de slag met een groen dak? Kijk op de gemeentelijke website waar je rekening mee moet houden in de aanleg.
Wil je meer feiten en cijfers over groene daken en het vasthouden van water, de luchtzuiverende werking, de energiebesparing en de geluidsreductie? Kijk dan op de site van Huisje Boompje Beter voor meer informatie.