Een mogelijkheid om bij te dragen aan het klimaat en ook nog eens duurzaam met energie om te gaan is een groen dak. Maar wat is een groen dak eigenlijk? En wist je dat een groen dak mét zonnepanelen zorgt voor betere isolatie, energie opwekking dus bijdraagt aan het klimaat. Adviseur Guido vertelt hoe.
Waarom een groen dak?
Een groen dak is goed om de gevolgen van klimaatveranderingen het hoofd te bieden.
Voor je huis en directe omgeving zijn dit de voordelen:
- houdt de ruimtes onder en naast het groene dak koeler
- vangt fijnstof op en zuivert de lucht
- isoleert de ruimte onder het dak in de winter
- beschermt de dakconstructie
- ziet mooi eruit
En voor de stad draagt het bij door:
- regenwater vast te houden en vertraagd af te voeren naar het riool
- wateroverlast en hittestress te verminderen
- biodiversiteit te stimuleren
Een groen dak en zonnepanelen gaan prima samen
Een groen dak dient meerdere doelen: meer biodiversiteit dus leuk voor insecten en vogels, meer groen in de stad, opvangen van water en droogte, schonere lucht, isolatie van je dak. Als het dak het toelaat en ook goed op de zon ligt, dan kun je er ook zonnepanelen op plaatsen, gewoon schuin op het sedum. Sterker nog, het rendement van je panelen gaat omhoog omdat het dak minder snel afkoelt en minder warm wordt door het groen. Wil je meer weten over zonnepanelen en een groen dak, neem dan contact op met het lokale energieloket.
Geschiktheid dak
Het onderliggende dak moet de groene laag en alles wat erbij hoort kunnen dragen. Daarom moet het dak in goede staat zijn. De waterdichte dakbedekking moet vrij nieuw zijn. Door een wortelwerende laag wordt deze extra beschermd. De belasting van het groene dak varieert van 20 kilogram (droog) tot 50 kilogram (nat) per vierkante meter voor de lichtste variant (Sedumdak) en veel meer voor een intensief groen dak. Bovendien moet je rekening houden met extra belasting bij onderhoud (denk aan personen en materialen). Een plat dak dat nu met grind is bedekt, zal meestal geschikt zijn voor een groen dak. Het is je eigen verantwoordelijkheid om belasting, draagkracht en dakhelling te (laten) controleren. Laat je adviseren door de leverancier of een constructeur.
Vergunning?
Voor het vergroenen van een dak is geen vergunning nodig, tenzij het dak onderdeel is van een monument; dan is er een monumentenvergunning nodig. Een bouwvergunning of omgevingsvergunning kan nodig zijn wanneer de constructie moet worden aangepast.
In de laatste gevallen kun je vergunningcheck doen bij het omgevingsloket.