Marieke van der Zeijden en Gwendolyn Graman zijn samen met 4 andere bewoners vanaf het eerste moment betrokken bij de aanleg van de buurttuin, nu zo’n anderhalf jaar geleden. Marieke is coördinator van de activiteiten in Huis Miereveld en heeft een uitgebreid netwerk in de stad. Gwendolyn gaat over de buurttuin en maakt als betrekkelijk nieuwe Amersfoortse graag gebruik van die contacten.
5.000 tegels eruit
De eerste uitdaging buiten was het verwijderen van ongeveer 5.000 tegels. Deze tegels worden hergebruikt op het terrein als muurtjes, afscheidingen van terreinen en plantenbakken. Marieke: “Een flinke klus, die we tijdens NL Doet in het voorjaar hebben geklaard met hulp van zo’n 60 man. We ervaren dat als je om hulp vraagt, je die ook krijgt. We merken dat mensen uit de buurt het leuk vinden dat de plek wordt opgeknapt en men helpt graag mee. We krijgen al zaaigoed, stekken en planten aangeboden.”
Voor de stenen komt veel groen terug. Gwendolyn: “Groen geeft gelijk verkoeling in hete zomers. We leggen een pluktuin en een moestuin aan. Een deel van de moestuin willen we aan bewoners verhuren. Hoe leuk is het als je thee besteld, je de tuin in kan lopen en zelf je munt of citroenmelisse kan plukken.”
Water vasthouden op het terrein
Het dak heeft een grote oppervlakte. Bij een flinke hoosbui valt er dan in korte tijd veel water en dat gaat nu nog het riool in. “Dat is zonde, want we willen graag dat het op het terrein blijft”, vertelt Gwendolyn. “Er komen drie wadi’s. Dat zijn verdiepte plekken in het groen, waar het water van een aantal afgekoppelde regenpijpen in kan lopen en zo langzaam in de grond zakt. Deze vochtigere plekken zijn geschikt voor andere beplanting en trekken ook weer andere dieren aan. Dat is goed voor de biodiversiteit.” De overige regenpijpen worden gekoppeld aan vier watertorens, die gemaakt worden van 3 gestapelde IBC-tanks. In totaal kan 12.000 liter water worden opgevangen. “(Hopelijk) genoeg om het hele jaar door de tuin te kunnen sproeien.” Paden en parkeerplekken worden zoveel mogelijk met split en in halfverharding aangelegd, zodat regen goed de grond in kan.
Op weg naar de opening
Marieke: “De opening van Huis Miereveld is op landelijke Burendag: 24 september. We zijn er nog lang niet, maar na een flinke aanloop zeker op de goede weg.” Er zijn namelijk ook tegenslagen. “Het aanlooptraject duurde lang en de planning van de verbouwing van het complex werd regelmatig gewijzigd en dat had ook invloed op de buurttuin. We hebben elkaar wel eens aangekeken en ons afgevraagd: vinden we het nog wel leuk? Door duidelijk aan te geven wat voor ons belangrijk was kwam er schot in de zaak.”
Tips
Marieke en Gwendolyn hebben nog wel wat tips voor anderen die ook aan de slag willen:
- Zoek medestanders.
- Doe het samen. Dat is fijn bij tegenslag en bevordert de voortgang.
- Gebruik je netwerk.
- Vraag hulp. Mensen vinden het fijn om te helpen.
- Bespreek je wensen met de gemeente.
- Laat je inspireren door goede voorbeelden in het land (Kern met Pit, AmersfoortRainproof.nl)
- En…begin gewoon.
Ook inspiratie opdoen? Maak een afspraak
Marieke en Gwendolyn laten graag zien hoe ze deze bijzondere plek aan het opknappen zijn. Volg de ontwikkelingen op facebook.com/HuisMiereveld. Wil je een rondleiding door de buurttuin? Maak dan een afspraak via buurttuin.hmiereveld@gmail.com.