Amersfoort gaat meer doen met afval: Van Stort naar Start

25-10-2024
644 keer bekeken

Amersfoort werkt hard aan een circulaire toekomst en onderzoekt hoe de stad slimmer om kan gaan met afval. Met steun van een Europese subsidie kan de gemeente nu serieus aan de slag met haar plannen.

Veel spullen, zoals tafels en banken, worden vaak verbrand of laagwaardig gerecycled. De gemeente wil hier verandering in brengen. Samen met ROVA, de kringloop en POT Verhuizingen is er een project opgezet: Van Stort naar Start.

Samenwerking met bedrijven

Tijdens de eerste startbijeenkomst ontstonden er direct connecties tussen de betrokken bedrijven. Mark Pot, de directeur van POT Verhuizingen, zegt: 'gedurende het project besefte ik dat wat voor ons laagwaardig afval was, voor andere partijen als hoogwaardig werd beschouwd. De samenwerking met ROVA en de kringloop heeft ons laten zien dat veel van wat wij weggooien, waardevol is voor anderen. POT verhuizingen is een logistieke dienstverlener in verhuizingen, stadslogistiek, kunst en warehousing en is en duurzame onderneming: ’Bij onze klanten zagen we dat er  steeds meer afval bij ons terechtkwam, vaak met de opmerking 'gooi maar weg'. Wij konden het niet over ons hart verkrijgen om deze materialen zomaar weg te gooien’, aldus Mark.

Duidelijke ambitie

Mark heeft een duidelijke ambitie: ‘70% van het afval dat wij van klanten ontvangen, verwerken wij al op een milieuvriendelijke manier. Dit doen we vaak circulair of door het terugbrengen van onderdelen zoals hout en ijzer, zodat er iets goeds mee kan gebeuren. Maar we willen het nog beter doen; het kan niet zijn dat 30% van ons afval op de afvalberg belandt.’ Dankzij de samenwerking met de gemeente en andere partijen is het Mark gelukt om het afvalpercentage te verlagen. ‘Na een kennismaking met projectmanagers van de gemeente ontdekte ik dat zij samenwerkten met ROVA en de kringloop. Ze wilden ons als vierde deelnemer aan hun project toevoegen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat ons afvalpercentage gaat verlagen. De verwachting is dat dit binnen één jaar is verlaagd van 30% naar 10%.’

Eerste positieve resultaten

Het resultaat van de samenwerking is al zichtbaar. ‘Dankzij onze samenwerking hebben we in drie weken tijd twee volle vrachtwagens aan hoogwaardig materiaal kunnen hergebruiken in plaats van weg te gooien. We hebben tafels, stoelen en bedden naar de kringloop gebracht," vertelt Mark enthousiast. Hij voegt eraan toe: ‘Dankzij de kennis en ervaring die we nu hebben, kunnen we betere beslissingen nemen en het percentage afval verder verminderen. Zonder dit project en de samenwerking was dat nooit gelukt.’

Bezoek voor meer informatie de projectpagina Van Stort naar Start

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen