Het plan voor het maken van een 3D betonprinter is ontstaan door de samenwerking van een groepje Amersfoortse bedrijven, namelijk Stadslab033, De War, Heiligers BV, Van der Kamp BV en voestalpine Polynorm. Met hulp van het Toekomstfonds hebben zij met succes een pilotproject gerealiseerd. Volker Ruitinga van Vertico legt uit dat ze een betonmix wilden ontwikkelen waarmee je kunt printen. Ook wilden ze de techniek van het printen onder de knie krijgen. Volker: "Nu kunnen we al straatmeubilair printen, zoals een bankje. Ons volgende project is een tiny house printen en daarna ook grotere huizen."
Duurzaam bouwen
Met de betonprinter kun je allerlei verschillende vormen creëren van beton. Maar Volker ziet ook duidelijke voordelen als het gaat om duurzamere bouw: "Met de betonprinter heb je maar de helft van de hoeveelheid beton nodig. Door vormoptimalisatie ontstaan ontwerpen die doen denken aan hoe de natuur ontwerpt. Deze organische vormen zijn heel efficiënt en moeilijk te realiseren met traditionele technieken. Zo laten we zien hoe mooi en duurzaam heel goed samengaan.”
Volker is er van overtuigd dat 3D betonprinter de bouwmethode van de toekomst is. “Het 3D printen van beton heeft zoveel voordelen. Je kunt snel printen, bijvoorbeeld alle muren van een huis in 24 uur. Je kunt met slechts twee mensen een huis maken, en dat zonder bekisting en in vrijwel iedere gewenste vorm. Daarbij gebruik je minder materiaal, heb je minder restafval en dus minder CO2-uitstoot. Ik denk echt dat het over 5 tot 10 jaar een heel gewone bouwmethode is.”
Brug printen
Met trots vertelt Volker over een geprinte brug in samenwerking met de Universiteit Gent en een ‘Voronoi’-muur met Hogeschool Saxion in Enschede. “De stijgende arbeidskosten, toenemende digitalisering en groeiende wens naar persoonlijke ontwerpen maken 3D betonprinten een innovatie met grote potentie”, aldus Volker.
Kijk op voor interessante voorbeelden. Of neem contact op via info@dehuizenprinters.nl.