“Het zaadje was geplant toen we betrokken waren bij de plannen voor de bouw van een volledig circulaire villa - De Ombouw. Die villa staat er nog niet, de praktijk blijkt soms weerbarstiger, maar de samenwerking heeft wel dit idee doen groeien. We kwamen er namelijk achter dat er veel sloophout is, maar dat dat alleen hergebruikt wordt als het één-op-één past. En zo wordt er nog steeds veel sloophout weggegooid”, aldus André van Bekkum.
Rendabel en maatschappelijk
Voor André en zijn compaan Job Schouten was vervolgens de vraag: hoe kunnen we werkelijk bijdragen aan circulair bouwen én het rendabel maken? "En soms komen dingen mooi samen. We werkten voor diverse instellingen zoals Reinaerde en Cariander. Samen hebben we het plan opgepakt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek in ons bedrijf te geven. Zij maken bijvoorbeeld het sloophout vrij van spijkers en schroeven en geven een upgrade aan het kale hout, zodat we het opnieuw kunnen gebruiken in raamkozijnen. Dat is geweldig mooi, maar heel arbeidsintensief. Als ik nu onze nieuwe collega aan het werk zie, word ik daar heel gelukkig van", vertelt Job Schouten.
Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling
André vult aan: “Voor ons was een bijdrage uit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling net een mooi duwtje in de rug. Want bij de start van nieuwe ideeën heb je vaak een financiële hobbel te nemen. Ik kan het ook andere starters met innovatieve, duurzame ideeën aanraden.” Zijn droom is dat straks iedereen die zijn eigen huis bouwt nadenkt over hoe circulair hij kan en wil zijn. Wij gaan bij onze bouwprojecten deze circulaire deurkozijnen standaard aanbieden. Als de trend aanslaat dan gaan we verder met bijvoorbeeld deuren, trappen en voorgevels. We hebben al twee bouwprojecten - Soesterhof en naast station Vathorst - waar onze kozijnen een plekje krijgen.”
Ook nieuwsgierig of interesse?
Ben je aannemer of particulier bouwer en wil je meer weten over de 100% circulaire kozijnen? Neem dan contact op met André van Bekkum of Job Schouten, via www.vanbekkum.nl.