Met zijn achten vormen zij de ABC-groep, dat staat voor Amersfoort Bouwt Circulair. Deze studenten van de opleiding Bouwkunde ROC Midden-Nederland doen mee aan de landelijke prijsvraag SLIMCirculair. De opgave is om een slim, energieneutraal (of -leverend) en zo veel mogelijk circulair bouwproject op poten te zetten. De gemeente Amersfoort ondersteunt dit van harte en heeft drie panden voorgesteld, waar de studenten een voormalig kantoorpand uit hebben gekozen. Hun idee is om dit om te bouwen naar woonunits voor starters, studenten en senioren, met op de begane grond ruimte voor kantoren en horeca.
Stro als isolatie
Thijs: “Het is een groot gebouw met veel mogelijkheden. Voordeel is dat het nu leeg staat, waardoor we binnen kunnen rondlopen om te zien welke materialen we opnieuw kunnen gebruiken.” Arianne voegt toe: “Zo zou je de plafondplaten kunnen vermalen om er isolatiemateriaal van te maken. Voor de benedenverdieping kan dat ook stro zijn, dat isoleert goed én neemt CO₂ op. Ook de oude vloerbedekking kun je daarvoor gebruiken.” Lucas vertelt dat het niet alleen gaat om hergebruik van oude materialen. “Je moet vooral nadenken hoe je het materiaal dat je nú gebruikt later opnieuw kunt inzetten. Is het bijvoorbeeld voor een nieuwe toepassing makkelijk te demonteren?”
Hittebestendige tuin
De studenten hebben ook allerlei ideeën om het pand energieneutraal te maken: met zonnepanelen, een warmteterugwin-installatie en een lagetemperatuur-verwarming. Ook denken ze na hoe ze de buitenruimte aantrekkelijk én hittebestendig kunnen ontwerpen, bijvoorbeeld door de groene plantengevels te bewateren met regenwater. Ze zien een gezamenlijke tuin voor zich waar allerlei planten, bomen en struiken in de zomer voor verkoeling zorgen. Over duurzame mobiliteit gaan ze nog verder nadenken.
Advies aan de bouwwereld
Wat willen ze meegeven aan de bouwers van nu? Lucas: “Wees creatief met herbruikbare materialen en producten.” Thijs: “Er kan veel meer dan je denkt. De bouwwereld zou veel meer moeten durven.” “En bijvoorbeeld ontwerpen aanpassen op de mogelijkheden, zoals isolatie van stro. Dat betekent dikkere muren, maar het kán wel!”, aldus Arianne. Samen vinden ze dat dit toch echt de toekomst van de bouw moet zijn, en dat je er niet vroeg genoeg mee kunt beginnen: tijdens je opleiding dus!