“Bij de aanbesteding om het rioolstelsel te renoveren heeft de gemeente Amersfoort scherpe duurzaamheidseisen gesteld. Eisen die aansluiten bij onze ideeën en aanpak. We zijn dan ook blij dat ons plan er als beste uit kwam”, vertelt Wesley Teunissen, projectleider Rioolrenovatie bij M.J. Oomen Moerdijk.
Minder CO₂-uitstoot en snel klaar
“De oude rioolbuizen zijn vaak beschadigd of poreus. Wij plaatsen een nieuwe binnenwand, waardoor de buis weer 50 jaar mee kan. Deze methode – relining – is overigens niet nieuw”, aldus Wesley. Het feit dat de betonnen rioolbuizen niet worden vervangen, levert al veel milieuwinst op. “Een groot voordeel is ook dat de straat niet opengebroken én dus niet opnieuw bestraat hoeft te worden.”
Zware voertuigen blijven staan
Het bedrijf kijkt kritisch naar de kilometers die worden gereden: “We rijden zo min mogelijk heen en weer met zware voertuigen en laten deze zo dicht mogelijk staan bij de plek staan waar gewerkt wordt. Om minder kilometers te maken, verblijven onze medewerkers vaak enkele nachten in een hotel of carpoolen ze met elkaar. De zware voertuigen rijden op blauwe diesel. Dit is op dit moment de meest zuinige diesel en dat zorgt voor een lagere CO₂-uitstoot. De personenauto’s rijden zo veel mogelijk elektrisch.”
Opnieuw gebruiken
Het materiaal wordt getransporteerd in houten kisten. “In Moerdijk bekijken we welke materialen die week nodig zijn en verdelen we het materiaal per kist. Zo benutten we het volume beter, met als resultaat minder hout én minder transport”, benoemt Wesley. “In Amersfoort halen we de kisten na gebruik uit elkaar, zodat ze compact terug kunnen naar Moerdijk. Daar worden ze weer in elkaar gezet en hergebruikt. Voor dit werk zetten we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in.”
Circulaire koploper
Het materiaal dat wordt gebruikt voor de relining is niet hoogwaardig circulair: het kan in deze vorm niet opnieuw worden gebruikt. Wel kan het – na bewerking – een andere toepassing krijgen. Wesley: “We blijven vernieuwen om nog duurzamer te kunnen werken. Met elkaar moeten we ernaar streven om de aarde beter achter te laten. Dat doen wij door zo min mogelijk grondstoffen te gebruiken, de CO₂-uitstoot te beperken en zo onze voetafdruk verder te verkleinen.”