Waarom is houtbouw zo duurzaam en flexibel?
Fransje Sprunken, directeur FSD: “Houtbouw is op verschillende manieren echt duurzaam. Allereerst heb je met houtbouw veel minder beton en cement nodig. In vergelijking met een regulier huis gebruiken we maar 10% beton, vooral voor de fundering. Juist de productie van beton en cement zijn de boosdoeners wat betreft CO2 uitstoot in de bouw. Het hout dat we gebruiken is gecertificeerd en wordt ook weer opnieuw geplant. Verder maken wij een huis uit delen in de fabriek en stellen het op de locatie samen. Met droge verbindingen zodat je het straks weer gemakkelijk kan demonteren of verbouwen. Slopen is dan verleden tijd. Het zou helemaal mooi zijn als we al ons materiaal nog per trein konden vervoeren! Ik hoop dat we ProRail daarvoor weten te strikken.”
Woon ik dan in een blokhut?
Houtbouw doet meteen denken aan een blokhut of Scandinavische houten huizen. De artist impression geeft een heel ander beeld. “De constructie is van hout maar de wanden zelf geven legio mogelijkheden. De muren zowel binnen als buiten hebben vele verschillende motieven. Dat maakt het levendig en anders.” aldus Fransje. “Het wonen in een biobased huis is ook sfeervol, het ademt, voelt prettig en natuurlijk aan. Ook de akoestiek is fijner dan een stenen kamer. Bij de inrichting van de daken, binnentuinen en garages is ook optimaal gekeken naar groen en opvang regenwater. In het ontwerp maken we prettig samenleven aantrekkelijk met gezamenlijke kassen en tuinen op het dak een speelse binnentuin met veel groen. De landschapsarchitect FLUX en architect OZ trekken steeds samen op. Saillant detail zijn ook de bomen die van de parkeergarage uitkomen in de binnentuin. ”
Medio maart 2021 starten de werkzaamheden in de fabriek en dan worden ze ongeveer een jaar later gemonteerd in het Hoefkwartier. Heb je interesse of vragen over houtbouw? Mail met fransje@fsd.red.