In Nederland verdwijnt ruim veertig kilo voedsel per persoon per jaar ongebruikt in de afvalbak. Dat is vijf miljoen kilo verspild voedsel per dag. Allemaal goede producten die bedoeld waren om te eten. Het gaat dan vooral om brood, zuivel, groente, fruit en vlees waarvan consumenten het meeste weggooien. Maar ook supermarkten, horecagelegenheden en andere instellingen dragen bij aan de grote hoeveelheid verspild voedsel.
“We ontdekten dat het echt helpt om 1 keer per week alle boodschappen te doen. En een max richtbedrag aan te houden. Dat doen we nog steeds. Op zaterdag plannen we wat we de komende week gaan eten en zoeken er lekkere recepten bij. Zo werd ik steeds creatiever in het verwerken van de restjes van de vorige dagen tot nieuwe heerlijke maaltijden. De ene dag een pasta met heerlijke saus, twee dagen later de left-over van deze saus in een gevulde wrap uit de oven. Je kunt veel meer invriezen dan je denkt. Inmiddels gooi ik vrijwel geen voedsel meer weg.”
Tips:
Naast de planning, het boodschappenlijstje, de vriezer en het creatief hergebruiken van left-overs, zijn hier nog twee tips om minder voedsel te verspillen:
- Bewaar je voedsel op de juiste manier. Op de website van het Voedingscentrum staat handige info over welke producten je het beste op welke manier bewaart. Je kunt er zelfs een ja/nee sticker bestellen voor in/op de koelkast, waar je op kunt zien hoe je 12 veelgebruikte producten het beste kunt bewaren.
- Proef of het eten nog goed is. Het is een wijdverbreid misverstand dat eten weggegooid moet worden als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Bij veel producten is dat niet het geval. Als je goed ruikt, weet je snel genoeg of het eetbaar is.