Met hulp van het Toekomstfonds Duurzame ontwikkeling hebben Abel Hertzberger, Dennis Meijs en Judith Vos De Nieuwe Graanschuur in 2015 opgericht: 'We willen een plek creëren waar iedereen zijn dagelijkse boodschappen duurzaam kan doen. We hebben alles voor een heel huishouden, al is het soms net wat anders gepresenteerd dan in bijvoorbeeld een supermarkt,’ zegt Judith. ‘Daarmee stimuleren we de regionale biologische landbouw en dragen we bij aan een kleinere afvalberg.'
Streekproducten maximaal 25 kilometer van huis
Alle producten in de winkel zijn biologisch geproduceerd. Volgens Judith geldt er voor de versproducten: 'Binnen een straal van 25 kilometer krijgen producten voorrang en verkopen we deze onder de noemer "streek". En vervolgens, als het onverpakt aangeboden kan worden, dan doen we dat. Groenten, fruit, brood, zuivel, eieren en vlees; het is allemaal in de streek te vinden. We hebben nauw contact met zo’n 18 boeren in de regio. De ene keer brengen ze zelf hun waren naar de winkel, een andere keer gaan wij zelf op pad om producten bij de boer te halen,’ zegt Judith.
Als een product niet in de streek verkrijgbaar is, dan wordt het aangevuld met producten van de groothandel. In eerste instantie uit Nederland, maar in de winter ook elders uit Europa. Alleen bananen, gember en kurkuma vormen een uitzondering. Die komen met de boot van verder weg.’
Minder afval met meer mensen
Wat direct opvalt als je De Nieuwe Graanschuur binnenkomt zijn de silo’s, vaten en bakken. Hier kun je de producten zelf op maat tappen of scheppen. Van koffie- en theesoorten tot bonen, rijst en vlokken. Ook vloeibare producten als azijn, olie en sojasauzen en schoonmaakmiddelen zijn bij te vullen. ‘Je mag hier ook je eigen verpakking meenemen en bijvullen.' Volgens Judith: 'Dé manier om zo veel mogelijk afval tegen te gaan.’
Naast vaste mensen draait De Nieuwe Graanschuur met aardig wat vrijwilligers. Ieder doet wat hem het beste ligt. De een richt zich op PR, de ander rijdt een rit, weer een ander helpt silo’s vullen, geeft voorlichting, helpt in de keuken of bedenkt nieuwe producten. ‘Dit zorgt ervoor dat de winkel door veel mensen wordt gedragen,’ aldus Judith.
Gebutste appel perfect voor taart
Elke dag bereidt De Nieuwe Graanschuur verse maaltijden. Hierin worden vaak producten verwerkt die niet meer verkocht kunnen worden. ‘Zo zijn rijpe tomaten perfect voor in de soep, gebutste appels kunnen in appeltaart, en een geknakt paksoiblad doet prima dienst als Aziatische roerbak’, vertelt Judith.
Kleine stapjes zorgen ook voor beweging
Voor stadsgenoten die ook overwegen een duurzaam initiatief te starten, heeft Judith een paar tips. ‘Kijk eerst welke duurzame initiatieven al bestaan en of je daar bij aan kan sluiten of ervaringen kan verzamelen. Ten tweede: begin gewoon! Het maakt niet uit hoe klein. Laat je niet ontmoedigen door mensen die zeggen "het maakt toch allemaal niet uit". In je eentje ga je de wereld niet redden, maar alle kleine beetjes maken uiteindelijk toch een verschil.’