Veel glas op zuidkant
Duurzaam bouwen staat hoog in het vaandel op De Lichtenberg. Mark en zijn vrouw Ellen staan daar helemaal achter: “We moeten met z’n allen onze CO₂-footprint omlaag brengen. Ik vind het een uitdaging om te zien hoe we door slimme dingen toe te passen, energieneutraal kunnen wonen. Het begint met de energievraag te beperken, door goed te isoleren, triple glas te gebruiken, luchtdicht te bouwen en een WTW-installatie te nemen”, legt hij uit. Dit laatste zorgt ervoor dat de ‘verse’ lucht van buiten wordt verwarmd met de ‘oude’ lucht die wordt afgevoerd. “Zo gaat er minder warmte je huis uit. We krijgen veel glas op het zuiden en een dichte gevel op het noorden. Op een deel van het dak komen sedummatten, groene vetplantjes, die helpen om het huis ’s zomers koel te houden.”
Zonnedak van 60 panelen
De woning bestaat uit drie blokken, waarvan er twee een plat dak hebben. Het grootste blok heeft een schuin dak. Mark: “Dit bestaat helemaal uit zonnepanelen, 60 in totaal. Een warmtepomp zorgt voor de verwarming en koeling van het huis. De energie die we niet gebruiken, wordt opgeslagen in een boilervat.” Ook over de materiaalkeuze is goed nagedacht: “Eerst zou de bovenverdieping in beton worden uitgevoerd, dat houdt goed warmte vast maar is ook een hele zware constructie. Vandaar dat we hebben gekozen voor houtskeletbouw. De buitenkant van het huis bestaat uit verduurzaamd hout, dat mooi grijs kleurt. Op andere plekken komt onderhoudsvrij plaatwerk.”
Heel gepuzzel
Mark vertelt dat hij energieneutraal bouwen een mooie uitdaging vindt. Als het ook circulair moet, wordt het nog lastiger. Daarbij komt dat ook de materiaalkeuze niet zo groot is. “We laten het wel zo bouwen dat het later goed uit elkaar gehaald kan worden. Maar het is een heel gepuzzel, en met de schaarste in de bouw lopen de prijzen enorm op. Het is belangrijk dat je een slimme aannemer hebt die meedenkt en op de details let. Het huis is ontworpen door mijn schoonvader, de architect Pieter Roza. Geweldig om samen deze uitdaging aan te gaan.” Begin 2020 moet het huis klaar zijn.
Ga je zelf een energieneutraal huis (laten) bouwen en wil je tips en ervaringen? Stuur een mail naar mark@kuiperweb.nl.
Kijk ook op de site van Milieu Centraal om meer te weten over energiezuinig wonen.