Verdiepingsvloer van gebruikt hout
Alles van Paviljoen Bloeidaal straalt duurzaamheid uit: het sedumdak, tripleglas, de zonnepanelen, warmtepomp en het meubilair dat van gebruikt hout is gemaakt. “Uitgangspunt bij de bouw was circulair en energieneutraal bouwen," aldus Kees. "Zo hebben we slim gebruik gemaakt van grondstoffen, producten en goederen waardoor deze kunnen worden hergebruikt. Mooi voorbeeld is de verdiepingsvloer van hergebruikt hout die weer opnieuw kan worden gebruikt. Een gebouw staat er voor járen, maar wordt uiteindelijk ook gesloopt. Daarom moeten materialen en bouwmethoden voor bouw, sloop én hergebruik geschikt zijn.”
Energieneutraal
Het nieuwe pand is enorm goed geïsoleerd, het is zeer luchtdicht ontworpen en overal is tripleglas. De zonnepanelen zorgen er in principe voor dat er in de eigen energiebehoefte kan worden voorzien, zoals voor de ledverlichting en de warmtepomp die gebruik maakt van warmte uit de bodem. In de zomer wordt het gebouw gekoeld met kou uit de bodem. Al deze maatregelen bij elkaar moeten ervoor zorgen dat het gebouw energieneutraal is, dus net zoveel energie opwekt als dat het verbruikt.
De keuze is reuze
Kees vertelt dat de bouw van een duurzaam pand een complex proces is dat gepaard gaat met veel keuzes en afwegingen. “Gebruik je bijvoorbeeld tripleglas of dubbelglas? Tripleglas zorgt voor goede isolatie, waardoor er bijna geen verwarming meer nodig is. Maar er is ook meer materiaal en energie nodig voor de productie en plaatsing dan bij dubbel glas. En wil je grote ramen op het zuiden, of juist niet vanwege de warmte? Allemaal dingen waar je je in moet verdiepen tijdens het ontwerp van een gebouw.”
Keurig binnen budget
Voor de circulaire bouw van Paviljoen Bloeidaal was geen extra budget nodig. Sommige opties zijn wat duurder, maar dat is elders weer rechtgetrokken. “Misschien dat het sedumdak zich niet helemaal terugverdient, ondanks dat het een bijdrage levert aan isolatie en het koelhouden van het gebouw. Maar het is de investering zeker waard: het sedum haalt fijnstof uit de lucht en vergroot de biodiversiteit. Het dak is een feest voor de zwaluwen die over het dak scheren en hun voedsel vangen. Geweldig om te zien, je zou bijna je bureau op het dak zetten!”, vertelt Kees enthousiast.
Circulair van buiten én binnen
Ook binnen is alles zo duurzaam mogelijk gemaakt. Zo spoelen de wc’s door met regenwater dat wordt opgevangen via het dak. “En dan zonder filter, want dat maakt het onnodig duur. Alle meubels zijn tweedehands of omgebouwd vanuit het oude meubilair. Want waarom iets nieuws kopen, als je afgeschreven stoelen en tafels een tweede leven kunt geven?”
Kies het team dat bij je past
Aan stadsgenoten die hun huis of bedrijfspand willen verduurzamen wil Kees het volgende meegeven: “Verdiep je eerst in de mogelijkheden en bepaal de richting die jij op wil. Zoek dan uitvoerende partijen die bij je passen, die met jou een team willen vormen dat elkaar energie geeft. Je eigen ambitie moet leidend blijven. Circulair bouwen is de aandacht waard. Het levert gewoon heel veel op.”