Samen goedkoper dan alleen
“We dachten toe te kunnen met dubbelglas, spouwmuurisolatie en misschien de garage- en keldervloerisolatie. Maar van het een kwam het ander”, lacht Walrick. “Uit een rekensom bleek dat het goedkoper was om ons hele pand in de spouwmuurisolatie te zetten, dan dat ieder dat voor zich zou laten doen. Bovendien zat hier een flinke subsidie op, de helft konden we terugkrijgen. In de eerste fase zijn de vloer en de gevel geïsoleerd en de ramen van dubbelglas voorzien. In de tweede fase hebben we de dakpannen vervangen en is er isolatiemateriaal aangebracht. Ook zijn er nieuwe dakramen gekomen en hebben we zonnepanelen laten plaatsen.”
Financiering in de maandlasten
Walrick vertelt dat ze er echt voor zijn gaan zitten: “Hoe krijgen we de financiering rond, welke bronnen zijn er, welke deskundigen kunnen ons helpen om betaalbaar aan de slag te gaan en de gewenste kwaliteit te halen?” Al snel kwamen ze erachter dat het verstandig is om het grootschalige onderhoud inclusief de verduurzaming te financieren. “En met de subsidies voor energiebesparing vergroot je de financiële mogelijkheden. Tegelijkertijd kun je door de lagere maandlasten voor energie de financiering spreiden over meerdere jaren. Wij hebben als VvE dan ook ingestemd om de financiering van de verbouwing als maandlasten mee te nemen.”
Comfortabel wonen, lage energierekening
Het resultaat mag er zijn: de woningen zijn veel comfortabeler geworden en de energierekening is gehalveerd. “De besparing op je energierekening voelt lekker in je portemonnee. We weten nu dat ons complex klaar is voor de toekomst en dat het dak weer helemaal up to date is. We hopen natuurlijk dat de appartementen een goede waarde weten te behouden. En voor ons toch ook belangrijk: we zijn met z’n allen bezig om duurzamer te worden”, aldus Walrick.
Tip van de Treublaan
Informeer of de opstalverzekering de zonnepanelen dekt. Belangrijk hierbij is of de zonnepanelen gemonteerd zijn áán het dak of dat ze los op het dak staan. Dat laatste is meestal van toepassing bij een plat dak. Als de zonnepanelen los liggen dan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed en is er een grote kans dat de zonnepanelen niet door de opstalverzekering gedekt zijn. Je kunt hier dan een aparte verzekering voor afsluiten.