Van appelschil naar worm naar goeie compost

24-10-2019
7942 keer bekeken

Duizenden wormen zetten GFT-resten uit de stad om tot vermi-compost. Deze compost kun je gebruiken voor de groei en bloei van je planten, in je (moes)tuin of op je balkon. Lekker duurzaam dus, want zo worden groente- en fruitresten van vijf (horeca)bedrijven hergebruikt bij de StadsWormerij.

Inspiratie uit Nieuw-Zeeland

De StadsWormerij is een initiatief van Edgar van Groningen en Kees Huijbregts. Toen Edgar tijdens een reis door Nieuw-Zeeland een badkuip met wormen zag om compost te maken, wist hij: dit wil ik ook. “Vanwege mijn achtergrond in land- en tuinbouw en fascinatie voor biologische processen vond ik het zo intrigerend!” Bij thuiskomst maakte Edgar meteen zijn eigen wormenbak, in zijn volkstuin. Toen hij zijn ideeën deelde met een breder publiek, ontving hij veel enthousiasme en werkte hij het idee van de StadsWormerij verder uit.

Composteren? Wet- en regelgeving hanteren!

Door wet- en regelgeving duurde het best lang voordat Edgar en Kees goed van start konden. “Wormen eten groente- en fruitresten. Om die resten in te zamelen, hadden we een certificaat nodig. En omdat we zelf de compost distribueren, zijn we een composteerbedrijf. Ook hier komt specifieke wet- en regelgeving bij kijken,” legt Kees uit. Gelukkig kwamen de heren met goede gesprekken, doorzettingsvermogen en een gedoogbeleid van de gemeente steeds verder.

Wormen met vluchtgedrag

Na het regelen van de vergunningen gingen Edgar en Kees van start. “Best grappig dat we geen rekening hadden gehouden met het vluchtgedrag van de wormen,” lacht Edgar. “Dit gebeurt als zij van de ene naar de andere bak worden verplaatst en plots niet meer in hun vertrouwde omgeving zitten. Tot onze schrik daalde de wormenbak binnen twee weken van vijftien naar tien kilo wormen,” gaat Kees verder. Inmiddels gaat het al een tijd goed. “Als we binnenkomen, dan kwispelen ze naar ons,” lacht hij. 

De aanhouder wint

Duurzame initiatieven bevinden zich vaak buiten de gebaande paden. Edgar en Kees willen stadsgenoten die een duurzaam initiatief overwegen meegeven vooral door te zetten. “Het is belangrijk dat je je eigen ideeën blijft volgen. Zorg voor goede contacten bij de gemeente en bestuurlijke instanties. Daar krijg je namelijk veel mee te maken. Ook subsidie uit het Toekomstfonds kan je mogelijk op weg helpen,” aldus de mannen van de StadsWormerij.

Zelf aan de slag?

Wil je je eigen wormenbak maken? Volg een workshop bij de StadsWormerij. Of ga langs om kennis te maken met allerlei compostsystemen. Of om een emmertje compost op te halen! Kijk hier wanneer dat kan.

Afbeeldingen

Wat is de Stadswormerij? Edgar legt uit.

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen