Duurzaam geproduceerde handdoekhaak valt in de prijzen

31-10-2019
2949 keer bekeken

Ontwerpbureau Scope Design heeft samen met HKS Metals een proces ontwikkeld om oude metalen een nieuw leven te geven. Dat proces springt zó in het oog dat het de GIO Special Award voor Respect heeft gekregen tijdens de Dutch Design Week 2019. GIO staat voor Goed Industrieel Ontwerp.

60% minder CO₂-uitstoot

Met de handdoekhaak heeft het Amersfoortse Scope een eerste product gemaakt in een serie badkameraccessoires met de naam Raw Metals. Bijzonder aan het productieproces is dat de oude metalen van HKS Metals – zoals koperafval uit autowrakken en wasmachines – worden hergebruikt zónder deze eerst te smelten. De metalen worden vermalen en onder hoge druk in een vorm geperst. De prijs is toegekend vanwege het hoge duurzaamheidsgehalte: het proces kent 60% minder CO₂-uitstoot én de producten worden niet verchroomd. Verchromen is erg belastend voor het milieu.

Stoere uitstraling

“Omdat de vraag naar circulaire producten stijgt, kregen wij het idee om badkameraccessoires te maken van oude metalen. Die moeten dan wel de look & feel hebben van gerecyclede producten. Dus niet mooi glimmend en verchroomd maar juist een stoere uitstraling. Vandaar de naam Raw Metals”, vertelt Pim Jonkman, de trotse Scope-eigenaar. “Natuurlijk moeten de spullen er ook mooi uitzien, makkelijk schoon te maken en duurzaam in gebruik zijn.” Raw Metals is ontstaan met een bijdrage uit het gemeentelijke Toekomstfonds voor Duurzame Ontwikkeling. Van begin januari tot 1 april 2020 kunnen weer aanvragen worden gedaan voor deze subsidie.

Voorop lopen

“Wij willen steeds innoveren en vooroplopen, dus ook in de circulaire economie. En dus ook concreet bijdragen met onze expertise. Meer dan ooit moeten we rekening houden met het milieu en met respect voor de aarde. Zo is Raw Metals ook ontstaan: op een verantwoorde manier omgaan met materialen, zonder in te leveren op aantrekkelijkheid.” Het ontwerpbureau is nu op zoek naar geïnteresseerden in de productietechniek. “Ik kan niet wachten totdat de eerste Raw Metals accessoires in gebruik zijn”, besluit Pim.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen