Inrichting exposities Rietveldpaviljoen van hergebruikt materiaal

09-12-2019
1072 keer bekeken

Zondag 8 december was de afsluiting van de foto-expositie Wereldbeelden in het Rietveldpaviljoen. De expositie was ingericht door UpGrade. Zij knappen gebruikt expositiemateriaal (zoals wanden, vitrines, verlichting, zuilen) op zodat dit opnieuw kan worden gebruikt.

Hans van Helden is in 2017 met UpGrade gestart. “Iedere dag gooien musea materiaal van wisseltentoonstellingen weg. Voor een volgende tentoonstelling wordt alles dan weer aangeschaft. Opslag is vaak duurder of ingewikkelder dan nieuw kopen. Zonde, want het gaat om goede materialen en spullen die makkelijk een tweede en derde leven kunnen krijgen. UpGrade stimuleert musea in heel Nederland om hun tentoonstellingsruimten circulair in te richten zodat er zo min mogelijk de afvalcontainer in gaat.” Ook de prints waarop de foto’s zijn afgedrukt, zijn zo duurzaam mogelijk gemaakt.

Circulaire stad

Wethouder Fatma Ko┼čer Kaya sloot de expositie af en zei trots te zijn op de kunstenaars die hun werk hier hebben getoond. Maar ook op UpGrade. Zij gaf aan dat dit mooi laat zien hoe cultuur en circulaire economie de handen ineen slaan en werken aan een circulaire stad Amersfoort.

Bijdrage uit Toekomstfonds

Ook de volgende expositie in het Rietveldpaviljoen – Fotofinish – wordt ingericht door UpGrade. Alle materialen zijn eerder gebruikt door musea in Haarlem, Amsterdam, Castricum en Enkhuizen. UpGrade is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling. Hiermee krijgen duurzame, innovatieve ideeën een financieel duwtje in de rug. Vanaf half januari is het weer mogelijk om een aanvraag in te dienen bij het Toekomstfonds.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen