Ventileren, dat lucht op!

02-06-2020
10306 keer bekeken {0} reacties

Wist je dat de lucht in huis vaak viezer is dan buiten? En dat terwijl we door de Corona-maatregelen meer binnen zijn en vaker thuis werken of studeren. Je huis goed ventileren en luchten is belangrijk voor je gezondheid.

Met de campagne ‘Ventileren, dat lucht op!’ wil de gemeente Amersfoort inwoners informeren over het belang van frisse lucht in huis. Juist nu in deze tijd waarin binnen blijven en thuiswerken waar het kan, het advies is. Natuurlijk ook op kantoor als je weer wel naar het werk gaat.

Mogelijke klachten

In woningen waar te weinig geventileerd wordt, blijft ‘oude, gebruikte’ lucht hangen en komt er te weinig frisse lucht binnen. Hierdoor kun je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, dufheid, verstopte neus of geïrriteerde ogen. Op lange termijn kan het zelfs leiden tot astma of allergieën. Ook kan onvoldoende ventileren zorgen voor vocht- of schimmelproblemen in huis.

Bronnen van vieze lucht

De lucht in huis raakt onder andere vervuild door koken, douchen, klussen in huis, houtrook en schoonmaken. Ook wanneer er veel mensen tegelijkertijd in een ruimte zijn, wordt de lucht sneller vies.

Doen: ventileren en luchten

Door genoeg te ventileren en te luchten zorg je voor schone lucht in huis. Het is belangrijk dat er steeds een beetje buitenlucht in alle kamers van je woning binnenkomt. Deze ‘verse’ buitenlucht vervangt de ‘gebruikte, oude’ lucht. Het is het beste om altijd, 24 uur per dag, te ventileren. Dus ook ‘s avonds, ‘s nachts en in de winter. Bij het koken, douchen, klussen of na het slapen is het goed om een kwartiertje te luchten door een raam of deur open te zetten.

Ventileren en verwarmen

Ventileren kost energie, omdat er warmte uit de woning gaat, waarvoor frisse buitenlucht in de plaats komt. Buitenlucht is over het algemeen schoner en droger, zelfs als het buiten vochtig is. Door slim te ventileren kun je het energieverlies zo klein mogelijk houden. Hoe je dit het beste kunt doen, hangt af van het soort ventilatie in huis. Neem voor onafhankelijk advies contact op met het Duurzaam Bouwloket.

Tips

Het begint bij het voorkomen dat vocht in de woning terechtkomt of zich verspreidt.

  • Zorg dat het ventilatiesysteem ook na het douchen nog even aanstaat.
  • Maak na het douchen de wanden en de vloer droog.
  • Laat bij het schoonmaken oppervlakken niet te nat achter.
  • Hang wasgoed bij mooi weer buiten te drogen.
  • Kook met de deksels op de pannen; dat scheelt damp.

Belangrijk is dat de lucht in huis minder snel vervuild raakt.

  • Zet altijd de afzuigkap aan als u kookt. Doe als het kan ook een raampje open.
  • Rook niet binnenshuis.
  • Als je een houtkachel of open haard hebt, gebruik deze liever niet en of zo min mogelijk. Zet altijd een raam open en stook volgens de stooktips, voor je eigen gezondheid en die van uw naasten of buren.

Informatie van andere instanties

  • GGD Gezonde Leefomgeving geeft informatie over gezondheidsklachten die kunnen ontstaan door vervuilde lucht en wat ertegen te doen.
  • Longfonds heeft onderzoek laten doen naar de luchtkwaliteit in Nederlandse huizen. In vrijwel alle huizen zijn verhoogde concentraties fijnstof gemeten, vooral aan het begin van de avond. Je vindt hier meer informatie over het onderzoek en kunt gratis een boekje bestellen met tips hoe de lucht in huis gezonder te maken.
  • Milieu Centraal geeft informatie over het voorkomen van vochtige en vervuilde lucht, en over de stappen die je kunt zetten om energieverlies zo klein mogelijk te houden.
  • Rijksoverheid laat ook tips zien om de lucht in huis gezond te houden.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen