680 huurders kozen zuinige woning

24-12-2019
3733 keer bekeken

Ruim 680 Amersfoortse huurders van Portaal hebben in 2019 hun woningen laten verduurzamen. Ze kozen voor zonnepanelen en isolatieproducten. Nu het winter is genieten ze van een warm en comfortabel huis met lagere stookkosten.

Zelf kiezen

Kies voor warm en zuinig wonen! Dat aanbod deed Portaal aan een deel van haar huurders in Amersfoort. Bewoners mochten zelf kiezen of ze hun huis wilden laten isoleren. Ook mochten ze bepalen hoe: met de isolatie van vloer, muur of dak, of een combinatie daarvan. Daarnaast maakten zonnepanelen deel uit van het aanbod. Bijna driehonderd huishoudens zeiden hier ja tegen en namen één of meerdere producten af. Deze woningen liggen met name in de wijken Liendert, Rustenburg en het Soesterkwartier.

Daarnaast kregen bewoners van jongere, beter geïsoleerde woningen van Portaal een aanbod voor zonnepanelen. Ook daarvoor was de belangstelling groot, met name in Kattenbroek en Vathorst. Iets meer dan 380 van deze huishoudens hebben nu zonnepanelen op hun dak liggen.

4.420 zonnepanelen

In totaal werden het afgelopen jaar maar liefst 4.420 zonnepanelen neergelegd op daken van Portaal-woningen in Amersfoort. Al die zonnepanelen leverden samen meer dan een miljoen kilowattuur (kWh) groene stroom op. Een totale besparing van ruim 200.000 euro op de energierekening van de huurders. Ook leveren de zonnepanelen een beperking op van zo’n 600 ton CO2. Die CO2-besparing staat gelijk aan bijvoorbeeld zo’n 4.200 keer met het vliegtuig naar Parijs.

Een flinke besparing

Huurders die kozen voor verduurzaming, betalen per maand een lagere energierekening. Daar staat een kleine huurverhoging tegenover. Bij een gemiddeld verbruik kunnen huurders al gauw enkele tientjes per maand besparen. Zo betalen Portaal-huurders ongeveer twee euro per maand per zonnepaneel, terwijl de opbrengst bij een gemiddeld zonjaar het dubbele kan zijn. Bij acht panelen zijn de kosten 16 euro per maand, maar is de besparing 32 euro. Een ‘winst’ voor de huurder van 16 euro per maand.

Twee vliegen in één klap

"Dat huurders besparen op hun woonlasten is voor Portaal een belangrijke drijfveer," aldus regiomanager Dorine Lommen. "We weten dat een groeiende groep huurders het financieel moeilijk heeft. Met dit aanbod van producten slaan we twee vliegen in één klap. Door te isoleren wordt de woning van onze huurders behaaglijker. Met zonnepanelen wekken ze zelf stroom op. Beide maatregelen zijn goed voor het milieu én voor de portemonnee van onze huurders. We gaan in 2020 dan ook volop door met het energiezuiniger en comfortabeler maken van onze woningen in Amersfoort."

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen