Nieuw loket voor alle vragen over energiebesparing

06-01-2020
2725 keer bekeken

Inwoners van Amersfoort kunnen vanaf 1 januari 2020 gebruik maken van het Duurzaam Bouwloket. Bij dit nieuwe energieloket kunnen inwoners terecht voor concreet advies over te nemen stappen voor het verduurzamen van hun huis.

Naast de website is het ook mogelijk telefonisch (072 743 39 56) of per berichtenservice informatie en advies te krijgen van onafhankelijke bouwkundig adviseurs. Op basis van een aantal specifieke vragen over de woning, wordt een advies voor energiebesparende maatregelen gegeven inclusief een (globale) kosteninschatting.

Wethouder duurzaamheid Astrid Janssen: ‘Voor een bewoner is het belangrijk om op een laagdrempelige manier goed en onafhankelijk advies te krijgen over energiebesparende maatregelen in de woning. Het advies is gratis.’

Wat voor hulp is er allemaal beschikbaar?

Met de onlinetool kan een inwoner op basis van postcode en persoonlijke wensen een concreet stappenplan voor de woning opstellen. Daarnaast biedt het loket informatie over beschikbare financierings- en subsidiemogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld over de rijkssubsidie die recent is toegezegd, waarmee Amersfoortse woningeigenaren praktische energiebesparende maatregelen kunnen nemen. Ook is er een overzicht van gecertificeerde bedrijven in de regio die de gewenste maatregelen kunnen uitvoeren. Op basis van het advies via de website is het vervolgens mogelijk een aanvullend gesprek te krijgen met onafhankelijke bouwkundige adviseurs. Dat is dan wel tegen betaling. Inwoners die een totaalaanpak willen en hiervoor energieadvies op maat vragen, krijgen deze kosten deels vergoed als ze aantoonbaar de maatregelen (laten) uitvoeren.

Terugdringen CO2-uitstoot

Om de C02-uitstoot terug te dringen, wordt in 2050 het gas in heel Nederland afgesloten. Om hiervoor op tijd klaar te zijn, moet er een heleboel gebeuren. Woningen worden geïsoleerd en onderzocht wordt welk duurzame warmtebronnen en distributienetten geschikt zijn om huizen en gebouwen te verwarmen. Ook wordt uitgezocht hoe de overgang betaalbaar blijft voor bewoners. Isoleren en energie besparen is altijd interessant. Besparen op energie levert een lagere energierekening op en isoleren betekent ook comfortabeler wonen.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen