Duurzame facelift voor De Koperhorst

08-01-2020
4531 keer bekeken

Verpleeghuizen zijn grote energieverbruikers. Daarom is de landelijke Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg’ opgesteld. Bedoeling is dat alle grotere zorginstellingen zich bij deze aanpak aansluiten en aan de slag gaan met verduurzaming. Zorginstelling De Koperhorst is er hier één van.

Onder toeziend oog van zorgminister Bruno Bruins, ondertekenden directeur Irene Vriens van De Koperhorst en Wethouder Astrid Janssen van de gemeente Amersfoort een samenwerkingsovereenkomst. De overeenkomst komt voort uit de landelijke Green Deal, een initiatief van het Milieu Platform Zorgsector (MPZ). De Koperhorst beloofde stappen te zetten in de verduurzaming van haar bedrijfsvoering en vastgoed. De gemeente Amersfoort verzekerde de zorgorganisatie te ondersteunen, onder andere door inzet van adviseurs en het opzetten van een netwerk waarin kennis en ervaringen worden uitgewisseld.

Merkbaar duurzaam

De serviceflat en het hoofdgebouw van verzorgingshuis de Koperhorst waren hard toe aan een nieuwe gevel; een mooie kans om de 120 woningen te voorzien van duurzame nieuwe kozijnen. Samen met Hermeta Gevelbouw uit Asperen werd een plan van aanpak opgesteld om de renovatie zo goed en zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Volgens Robert Sakker, facilitair manager van De Koperhorst, is het resultaat goed te merken, "vooral het comfort in de appartementen van de bewoners; geen tocht, de temperatuur is goed en omdat de nieuwe puien beter geïsoleerd zijn, merken we een daling in ons energieverbruik."

Bijzonder verbouwing

Aangezien de bewoners tijdens de verbouwing in huis bleven, was het nogal een bijzonder project. De bewoners van De Koperhorst zijn gevoelig voor veranderingen, dus werd er van iedere gevel van binnenuit een foto gemaakt. Na de renovatie kon daardoor alles exact weer zo terug worden gezet. De werkzaamheden werden ook zo georganiseerd dat de bewoners vrijwel niets merkten van de renovatie. Er werd voornamelijk aan de buitenkant gewerkt, vanaf de steigers. Hierdoor hoefden de materialen en gereedschappen niet via de woningen naar de gevel worden gebracht. "De verbouwing ging heel goed. In de eerste week liepen we qua tijd iets uit de planning, maar toen het ritme van de verbouwing erin kwam - twee appartementen per dag - liep het als een trein," aldus Robert Sakker.

Green Deal

Zorginstellingen, overheden en instituten kunnen met hun eigen inbreng aanhaken bij de Green Deal. Hiermee laat je zien dat je structureel werkt aan duurzame zorg. MPZ roept iedereen op om mee te tekenen. Zo wordt de beweging voor cliënten en medewerkers zichtbaar. Meer weten? Kijk op: https://milieuplatformzorg.nl/green-deal/

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen