Win-win: minder afval en unieke producten

03-02-2020
4415 keer bekeken

In Fabriek aan de Eem aan de Heliumweg bruist het van de creativiteit. Hier hebben zo’n vijftien ondernemers hun plek gevonden. Te midden van werkbanken, zaag- en boormachines en andere apparatuur vertellen vier van hen hoe zij die creativiteit aan duurzaamheid koppelen.

“We vinden het allemaal zonde om spullen weg te gooien”, zeggen ze, “en kijken hoe we van gebruikte materialen en spullen weer wat nieuws kunnen maken. 

Muziekstoel met WIFI

Zo maakt Rolf van Olst muziekmeubelen van oude stoelen: “In de stoel zit de geluidsapparatuur. Ik werk nu aan een stoel met WIFI aan boord. Via een app kun je dan de muziek bedienen. Geweldig toch om dit in je wachtruimte, kledingwinkel of bijvoorbeeld een verpleeghuis te hebben staan, met aan de doelgroep aangepaste stof en geluid.”

Gerecycled plastic

Inez de Zwart recyclet plastic en maakt hier nieuwe gebruiksvoorwerpen van. “De verzamelde plastic doppen, frisdrank- en shampooflessen sorteer ik op kleur en soort, anders krijg je één grijze brij”, legt Inez uit. “Het liefst ontwerp ik samen met een bedrijf een product of meubel op maat van hun eigen plastic afval. Ik maak graag zichtbaar wat we anders aan materiaal weg zouden gooien, terwijl dit echt een grondstof kan zijn.”

Armband van brandweerslang

Voor de werkplek van leerbewerker Odetta Arink (MooiLeer033) staan wat oude brandweerslangen. Hier maakt zij portemonnees of brillenkokers van. Odetta: “Ik verzamel 2e kans leer, canvas, vilt en andere materialen om er tassen, rugzakken, armbanden, schorten en nog veel meer van te maken.” Zo krijgen oude postzakken, juten koffiezakken, reclamedoeken, surfzeilen en gebruikte leren jassen en banken een nieuw leven.

Meubels van oud hout

Tot slot laat Roy Verbeek de tafels en stoelen zien die hij van oud hout en betonijzer heeft gemaakt. Ook is hij trots op de salontafel van leisteen en hergebruikt hout. Roy verzamelt allerlei soorten en maten hout, zoals gebruikte deuren, latten en resthout, maar ook staal, steen en plastic. Roy: “Ik maak mooie meubels, maar wel van gebruikt materiaal, dat is er per slot van rekening meer dan genoeg.”

Kijkje nemen?

Wil je zien hoe deze duurzame ondernemers werken? Tijdens de Week van de Circulaire Economie ben je op vrijdag 7 februari om 14.00 en 16.00 uur welkom voor een rondleiding in de Fabriek aan de Eem, Heliumweg 40.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen