Ontwerpen met creatief gebruik van oude materialen

04-02-2020
2440 keer bekeken {0} reacties

In de Henricuskerk in het Soesterkwartier is architectenbureau AG Nova gevestigd, een prachtig onderkomen voor de 25 mensen die er werken. Het bureau heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dat zie je terug in hun eigen onderkomen én in hun ontwerpen.

Architect/directeur Jeroen Osendarp vertelt dat de kerk – toen zij er 20 jaar geleden in trokken – goed geïsoleerd is, onder meer door het zadeldak in te pakken met isolatiedekens. “En vrijwel overal hebben we isolatieglas laten zetten. Je merkt dat het gebouw ’s zomers langzaam opwarmt, wat ervoor zorgt dat de verwarming hier pas laat in het seizoen aan gaat.”

Slim omgaan met hergebruik

AG Nova is gespecialiseerd in zorg, wonen, transformatie en verduurzaming van gebouwen. “De budgetten in de zorg en het onderwijs staan altijd onder druk. Voor ons is het een uitdaging om slim na te denken hoe we materialen en meubels kunnen hergebruiken. Want dat scheelt geld”, aldus Jeroen. Zijn collega Hiddo de Boer geeft als voorbeeld de nabijgelegen basisschool De Kubus, die enige jaren geleden wilde uitbreiden. “In het ontwerp is de kap verhoogd, zodat er op zolder lokalen konden worden toegevoegd. Voor de uitbouw hebben we bouwbedrijven gevraagd naar restpartijen stenen, waardoor er een hele vrolijke gevel is ontstaan.”

Van kantoor naar woongroep

Een ander voorbeeld is een voormalig kantoorpand aan de Hooglandseweg Noord, dat is omgebouwd naar een woongroep voor Humanitas. Jeroen: “We hebben toen kritisch gekeken welke materialen er vrij kwamen en hoe we die konden hergebruiken in het nieuwe ontwerp. Denk aan keukens, binnenwanden, deuren, tl-armaturen, plafonnières, thermostaatkranen, toiletpotten. In onze ontwerpen gaan we zo veel mogelijk uit van de materialen die er al zijn in plaats van andersom. Ook stellen we ons altijd de vraag: kunnen materialen in de toekomst opnieuw worden gebruikt, zijn ze bijvoorbeeld niet vastgeplakt?”

Slopen? Liever niet

Jeroen en Hiddo vinden dat er wel een hele goede reden moet zijn om een gebouw te slopen. “Ook bij verwaarloosd vastgoed is het de uitdaging om het met uitbreiding, op- of aanbouwen,  nieuwe gevels of een ruimere entree weer bij de tijd te brengen”, aldus Jeroen. “Het geeft veel voldoening om op deze manier te werken. We willen onze verantwoordelijkheid nemen om gebouwen zo duurzaam mogelijk te ontwerpen en in te richten. We ervaren elke keer dat we met onze werkwijze  méér bereiken voor hetzelfde budget, én dat er veel meer mogelijk is dan je denkt.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen