Grondstoffen voor kunstmest uit rioolwater

06-02-2020
1367 keer bekeken

Op de Isselt staat de rioolzuiveringsinstallatie Amersfoort. De belangrijkste functie is natuurlijk de zuivering van het rioolwater, zodat het schone water weer het oppervlaktewater in kan stromen. Maar daar blijft het niet bij.

In 2016 heeft het waterschap Vallei en Veluwe de installatie omgebouwd in een energie- en grondstoffenfabriek. Reden hiervoor is dat het rioolwater ook een waardevolle bron van energie en grondstoffen is.

Direct te gebruiken

Eén van de grondstoffen die uit het rioolwater worden gehaald, is fosfaat. Dit wordt met een speciale techniek omgezet in kunstmest. Het gaat om grote hoeveelheden: jaarlijks om 130.000 kilo hoogwaardig kunstmest. De verwachting is dat dit zelfs groeit naar 500.000 kilo. Het is de eerste fabriek in Nederland die kunstmest produceert die direct kan worden gebruikt in de land- en tuinbouw. 

Energie voor 600 huishoudens

Een andere belangrijke toepassing is energieopwekking uit rioolwater. Na het zuiveren blijft er slib over. Dit wordt verhit en onder druk gebracht met als resultaat dat het slib beter vergist en 1,5 keer zoveel biogas oplevert dan zonder dit proces. Met het biogas wekt het waterschap energie op. Hiermee is de rioolwaterzuiveringsinstallatie volledig energieneutraal. De overgebleven energie is goed voor 600 huishoudens.
 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen