Voskamps duurzaam gebouwde pand

28-02-2020
3642 keer bekeken

Aan de Valutaboulevard in Amersfoort staat sinds kort een bijzonder pand. Twee etages hoog, met houten ramen van de vloer tot aan het dak zodat er veel daglicht binnenvalt. Met onder andere ook een zijgevel waar klimplanten tegenop groeien, lijkt het in alles op een duurzaam gebouwd gebouw.

Waarom?

“De duurzaamheid discussie is natuurlijk al best lang bezig en de gevolgen van de onbalans tussen mens en natuur wordt steeds zichtbaarder” zegt Alfons Booltink, directeur van Voskamp Beveiligingstechniek. “Daarom leek het ons van belang om daar wat aan te doen. Een aantal jaren geleden hebben we Voskamp Duurzaam opgericht om deze reden. Na het lezen van vele artikelen en de boeken De Plastic Soep (Jesse Goossens) en De verborgen Impact (Babette Porcelijn) bleek dat de situatie nog veel ernstiger was dan ons bekend.”

Stukje bij beetje

Omdat ze bedrijfsmatig niet alles tegelijk kunnen aanpakken, doet Voskamp het stap voor stap: “Daarbij hebben we nu voor duurzame bouw gekozen omdat we denken dat het nodig is voor behoud van de natuur en de aarde, omdat het een fijne manier van werken voor onze mensen bevordert en omdat het past in ons stapsgewijze beleid. Wie weet zet het ook anderen aan tot meer duurzaamheid; dat zou mooi zijn.”

Duurzaam bouwen

Bij duurzaam bouwen hou je niet alleen in de gebruiksfase rekening met duurzaamheid, maar ook in de ontwerpfase en de bouwfase. Het gaat dus niet alleen over laag energieverbruik, maar ook over het gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van de mensen die in het pand werken. Ook wordt er gelet op het binnenmilieu, bijvoorbeeld door goede ventilatie waarmee je vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen kan voorkomen.

Een mooi proces!

“Het bouwproces verliep goed omdat we samenwerkten met de juiste partijen met hun eigen specifieke kennis en specialismen", meent Booltink. “Daarbij zorgde de bouwbegeleiding dat het proces en budget volgens afspraak werd uitgevoerd. Zowel het exterieur als het interieur zijn naar volle tevredenheid opgeleverd."

Kosten

Duurzaam bouwen is niet zozeer duurder dan niet-duurzaam bouwen, door andere manieren van bouwen en materiaalgebruik kan duurzaam bouwen soms zelfs goedkoper zijn. Ook worden de energie- en waterbesparende maatregelen tijdens het gebruik van het pand terugverdiend. Dit zorgt voor een lagere energie- en waterrekening.

Werkplezier

Volgens Booltink voelt het werken in het nieuwe kantoor erg prettig: “Onder andere door de gebruikte natuurlijke materialen, zoals de houten constructie van het kantoordeel en de grote raampartijen die veel daglicht binnenlaten. Dit voorziet de medewerkers van de nodige (licht)energie. Dit alles aangevuld met veel planten, zorgt voor een inspirerende werkomgeving.”

Ook van plan om een duurzaam pand te gaan bouwen? Werkplannen voor duurzaam bouwen zijn te vinden op Rijksoverheid.nl.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen