Nieuwbouw met oog voor klimaat en natuur

26-05-2020
3040 keer bekeken {0} reacties

“Toen de projectleider van de gemeente vroeg of we wilden meedenken over klimaatadaptie en natuurinclusief bouwen stond ik niet meteen te juichen”, vertelt Edwin Schoonderbeek, Amersfoortse ontwikkelaar en bouwer.

“Sterker nog, ik wist niet wat het precies betekende, maar werd wel direct nieuwsgierig en aangestoken door haar enthousiasme.”

Schoonderbeek is nu betrokken bij meerdere nieuwbouwprojecten zoals de Vreekamp garage, de herontwikkeling van de voormalige MBO school aan de Matthijs Vermeulenstraat en de herontwikkeling ROC MN gebouw aan de Zangvogelweg. Op de locatie van de MBO school komen 8 woningen en drie appartementenblokken. "Nieuwbouw bijna energieneutraal door een warmtepomp, goede isolatie en zonnepanelen op het dak. Hiermee lopen we voor op de landelijke regelgeving”.

Meer bijzonder vindt Schoonderbeek de maatregelen voor klimaatadaptie en natuurinclusief bouwen, juist in een tijd waarin het of veel te nat of veel te droog is.  “Omdat hier de nieuwbouw in het groen ligt, gaan we een wadi maken. Een soort vijver waar de regenpijp op uitkomt en het regenwater wordt opgevangen. Dit water sijpelt dan in de bodem en verdwijnt niet in het riool. Ook de halfverharding zorgt voor infiltratie in de bodem.”

Natuurinclusief

Schoonderbeek begrijpt goed dat meer woningen in de stad wat doet met de natuurbeleving. ‘Met een landschapper en de ecoloog van de gemeente kijken we nu per project hoe het anders kan. Een pergola met groen boven de parkeerplaats, leuk voor het uitzicht en de vogels. Geen grasveld maar gevarieerd groen, bomen die de ruimte krijgen en geen plantenbakken die in dit klimaat verdrogen. Bij de Vreekampgarage, waar geen groene omgeving is bieden we nestkastjes voor vleermuizen, zwaluwen en onze huismus.

“Duurzame nieuwbouw vraagt om een visie en plan, gecombineerd met een nuchtere blik of de kosten opwegen tegen de milieuwinst.” Schoonderbeek ziet zichzelf niet als voorloper. “Maar wat je nu bouwt moet bijdragen aan een gezonde toekomst en veranderend klimaat. Ook kleine dingen als witte daken in plaats van het bekende zwarte bitumen dak, mogelijkheid voor zonwering per appartement en regenwateropvang, kunnen al een belangrijk verschil maken.”

Volgens Schoonderbeek is een volgende stap het aanpakken van de bouwmaterialen zelf. “Als je ziet hoeveel betonnen vloeren we storten en wat dat kost aan zand en water. Mooie volgende uitdaging voor de hele sector.”

Meer weten over duurzame nieuwbouw?

De Leidraad duurzame nieuwbouw Amersfoort is een hulpmiddel om je weg te vinden in het woud van (spel) regels. Ze is opgesteld op april 2020 waarbij we uiteraard ons inspannen om deze actueel te houden. 

foto: IMOSS

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen