Gerard's fraaie klimaatvriendelijke tuin

21-04-2020
4684 keer bekeken

"Geen druppel regenwater meer naar het riool." Gerard Chel uit het Bergkwartier laat zien hoe hij zijn tuin klimaatvriendelijker heeft gemaakt. Genoeg inspiratie om ook zelf aan de slag te gaan!

"Vorig jaar kwam ik via de gemeente in contact met hovenier/regenwatercoach Guido van Beek. Hij legde ons uit hoe we het regenwater uit het riool kunnen houden: door het aanleggen van een wadi, regentonnen, regenpijpen omleiden en het beplanten van een plat dak."

Geen druppel regen meer naar riool

In de voortuin voert één losgekoppelde regenpijp naar een wadi van zo'n 6 m2, waar oeverplanten in staan. Dit zijn planten die tegen droogte én tegen water kunnen, zoals penningkruid, oeverzegge, kattestaart, waterlobelia, irissen en naaldgras.

De andere regenpijp gaat naar een regenton van 310 liter. Als deze vol is, voert een eerste overloopslang het water naar de wadi. Een tweede overloop, ietsje hoger op de ton, gaat terug naar het riool – heel handig tijdens vakanties. Op deze ton heeft Gerard twee zuinige druppelslangen aangesloten die de voortuin bij droogte van water voorzien.

Gerard vertelt dat er aan de voorkant van het huis geen druppel regenwater meer in het riool komt. "De hele zomer van 2019 – die buitengewoon droog was – heb ik de voortuin (50 m2) met het water uit de ton kunnen bewateren. Achter in de tuin staan twee regentonnen van 110 liter die het regenwater van twee schuurtjes en een houtopslag opvangen. Dit zorgt voor voldoende water om een flink deel van de achtertuin te besproeien. We verbruiken inmiddels in totaal 30% minder water!"

Goed voor milieu, portemonnee en woonplezier

"Nu zijn de zijkant en de achterkant van het huis aan de beurt. Ik haal een deel van de bestrating weg, leg een tweede wadi aan, koppel regenpijpen los en plaats nog enkele grote regentonnen." Als alles klaar is, heeft hij ongeveer € 1.000 uitgegeven, met dank aan het gratis advies van de regenwatercoach. "Het is een goede investering: voor het milieu omdat ik minder water op het riool loos en er meer water in de grond blijft, voor mijn portemonnee omdat ik minder drinkwater verbruik, en voor mijn woonplezier omdat mijn tuin er groen en kleurrijk uitziet en veel vogels aantrekt."

Kijk voor meer informatie op www.amersfoortrainproof.nl.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen