Hout stoken is minder romantisch dan je denkt!

23-06-2020
3144 keer bekeken

Wat is er nou gezelliger of romantischer dan een knisperend houtvuurtje? Of het nu in de kachel, open haard of vuurkorf is. Toch zijn er genoeg gezonde redenen om ‘het uit te maken’. Voorgoed. Voor je eigen gezondheid en die van de mensen om je heen.

Met de campagne Hout stoken? Maak het toch uit! wil de gemeente mensen die hout stoken wijzen op de risico’s voor hun eigen gezondheid en die van henzelf, hun gezin en hun omgeving. Schone lucht, wie wil dat nu niet?

De campagne en informatie op deze website zijn afgestemd met GGD regio Utrecht.

Gezonde redenen om het uit te maken

Waar vuur is, is rook. En in rookgassen zitten ongezonde stoffen die je niet ziet maar wel inademt. De één heeft daar meer last van dan de ander. Maar gezond is het niet, voor niemand. Welke ongezonde stoffen adem je in als je lekker om het vuur zit of je houtkachel of open haard aansteekt?

Hout stoken is fijnstof en benzeen inademen

Hoe gezellig houtstoken ook is, er komen fijnstof en andere ongezonde stoffen bij vrij. Fijnstof kan problemen veroorzaken aan je longen, luchtwegen en hart en bloedvaten. Bij kinderen kan fijnstof de groei van de longen negatief beïnvloeden. Bij houtstook komen ook hele kleine stofdeeltjes vrij (ultrafijnstof). Deze ultrafijne deeltjes worden nauwelijks door je neus en luchtpijp gefilterd en komen zo diep in je longen terecht. Mensen die al longproblemen hebben of astmatisch zijn, hebben hier direct last van.

In houtrook zitten ook PAK ‘s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en benzeen. Deze stoffen zijn kankerverwekkend. Ze komen ook uit de uitlaat van een auto en je ademt ze in bij het (mee)roken van een sigaret.

Uiteraard is de uitstoot van ongezonde stoffen en dat wat je inademt afhankelijk van:

  • Het type kachel
  • De manier waarop de kachel wordt gebruikt
  • Of het wel of geen open vuur is
  • De gebruikte houtsoort
  • De mate van ventilatie

Wist je dat

  • 2 uur hout stoken evenveel fijnstof uitstoot als een autorit van Amersfoort naar Moskou:

  • Een druk verkeersknooppunt schoner is qua ultra fijnstof dan je eigen woning waar de haard of de houtkachel brandt. (Hoogleraar Ecosysteemdiensten en milieuverandering van Wageningen Universiteit L. Hein)
  • Ruim 90% van de benzeen die consumenten uitstoten wordt veroorzaakt door vuurhaarden en sfeerverwarming. ( RIVM Emissieregistratie)
  • De ongezonde stoffen van de vuurkorf of de rook uit je schoorsteen, via openstaande ramen en ventilatieroosters weer bij jezelf of bij je buren naar binnen komen. (Ministerie van I en W/Kenniscentrum InfoMil)

Verantwoord stoken

Hout stoken is dus niet gezond en er komen altijd schadelijke stoffen vrij. Ook als je de rook niet ziet. ‘Schoon stoken’ bestaat niet. En (de geur van) de rook kan ook zorgen voor overlast in de buurt.

Het allerbeste is om geen hout te stoken. Als je het toch nog niet kan of wil uitmaken, lees dan de tips van Milieu Centraal om zo verantwoord mogelijk te stoken en overlast te beperken. En check ook het RIVM stookalert, voor de dagen dat het echt niet wijs is om te stoken.

Er zijn ook voorstanders van houtstook. Zij geven aan dat de houtkachel ook met minder overlast kan branden.

Elektrische barbecue

De barbecue aan? Heb je wel eens aan een elektrische barbecue gedacht? Misschien minder romantisch maar het heeft naast gezonde lucht nog meer voordelen. Lees hier waarom Michiel is overgestapt op elektrisch barbecueën.

Houtstook versus biomassa?

En hoe zit het dan met de geplande biomassacentrales in Amersfoort? Een biomassacentrale stookt resthout, daarbij komen ongezonde stoffen vrij. Echter, fijne filters zorgen ervoor dat zo min mogelijk van deze schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen

Hierdoor is bijvoorbeeld de fijnstof uitstoot van één biomassacentrale vergelijkbaar met de fijnstofuitstoot van 6 houtkachels, terwijl een biomassacentrale duizenden huizen van energie voorziet.

Wat zeggen andere instanties over houtrook?

GGD Leefomgeving geeft onder andere informatie over gezondheidsklachten die kunnen ontstaan door houtstook.

Longfonds geeft informatie over ongezonde lucht en onder andere het effect van houtstook op je longen en gezondheid.

Stichting Houtrookvrij is een belangenorganisatie die zich inzet voor wetgeving tegen hout stoken.

RIVM geeft informatie over houtrook en gezondheid. Ook beantwoorden zij op hun website vragen over houtstook.

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie en geeft onder andere tips over hout stoken en het beperken van de overlast voor jezelf en je buren.

Stichting Luchtfonds geeft een opsomming van wat wetenschappers wereldwijd zeggen over houtstook.

Kenniscentrum Infomil – onderdeel van Rijkswaterstaat – is een voorlichtingscampagne gestart over de schadelijke effecten van houtstook.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen