St. Pieters en Bloklands Gasthuis tekent voor Green Deal

10-06-2020
2184 keer bekeken

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis heeft op 8 juni getekend om te gaan voor de Green Deal. Met deze ondertekening geeft het Gasthuis aan zich in te zetten om in korte tijd een belangrijke bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsambities van de gemeente Amersfoort.

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil de milieubelasting die het gevolg is van haar activiteiten zo veel mogelijk verminderen dan wel voorkomen.

Bob Pluijter, bestuurder van PBG: “De aarde is het beste wat we hebben. We gaan er zorgzaam mee om. We zijn samen verantwoordelijk voor de ecologische voetafdruk die we veroorzaken.”

Samen

Al 21 organisaties en 14 gemeenten doen mee met deze Provinciebrede aanpak, Met St Pieters en Blokland erbij zijn het er 22. Hiermee geeft Provincie Utrecht invulling aan de landelijke Green Deal Duurzame Zorg. “Onze overtuiging is dat alleen door samenwerking de nationale duurzaamheidopgaven zijn te bereiken,” aldus coördinator Gea van Oortmarssen. Het leren van en met elkaar is een belangrijk onderdeel van de provinciebrede aanpak. Via de kenniscommunity worden ervaringen en opgedane kennis tussen de zorgorganisaties gedeeld. Astrid Janssen, wethouder duurzaamheid gemeente Amersfoort: “Een gezonde en leefbare stad kunnen we alleen samen realiseren. Fantastisch dat St. Pieters en Bloklands investeert in een duurzame toekomst door het tekenen voor de green deal.”

Mooie stappen

Inzet van de Green Deal is het terugdringen van CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondstoffen, minder medicijnresten in het water en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers. De Green Deal sluit aan bij het klimaatakkoord, waarin ook zorgorganisaties afspreken de CO2-uitstoot te verminderen.
Om duurzaamheid binnen het Gasthuis voortvarend aan te pakken is er een projectleider/adviseur duurzaamheid aangesteld. Imke Houben: “Ik heb ontzettend veel zin om hiermee aan de slag te gaan. De ambitie van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis is hoog, we gaan samen mooie stappen maken in het verlagen van onze impact op klimaat en milieu.”

De Milieuthermometer

In het komende jaar wordt eerst een 0-meting uitgevoerd, waarna aan de hand van de checklist met ruim 100 punten volgens de Milieuthermometer van het Milieu Platform Zorg, een plan wordt opgesteld. Doel is om binnen een jaar zover te zijn om certificaat Brons te halen en daarmee belangrijke milieumaatregelen in te voeren.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen