Start verduurzaming plein Maasstraat

12-08-2020
272 keer bekeken

Op 10 augustus zijn de werkzaamheden gestart om het plein bij openbare Daltonschool De Magneet duurzaam en klimaatbestendig in te richten. Naar verwachting is op 1 september het eerste deel van het plein vergroend. Dat is goed voor het milieu en bovenal fijn voor kinderen om te spelen.

Het plein wordt in fasen aangepakt. In dit eerste deel is het voetbalveld aan de beurt. Onder dit veld komt wateropslag. Daarmee kunnen we het water van hoosbuien beter opvangen en hergebruiken. Ook komt er een buitenklas met podium rondom de bomen. En er wordt een hek geplaatst. In een volgende fase komt een haag tegen het hek en een speeltoestel. De aanleg van het buurtspeelplein in het Soesterkwartier kost in totaal €100.000,-. De gemeente Amersfoort en Indebuurt033, Stichting Meerkring en de leerlingen en ouders van Meerkringschool De Magneet organiseren subsidies en acties om met elkaar dit bedrag bij elkaar te brengen. Naar verwachting is het plein volgend jaar helemaal af.

Buurtspeelplein

Voor de gemeente is het buurtspeelplein Soesterkwartier een mooie toevoeging aan het groeiend aantal vergroende buurtspeelpleinen in Amersfoort. Die stimuleren kinderen en ouders om er samen te spelen en elkaar te ontmoeten. Voor Daltonschool De Magneet past het buurtspeelplein Soesterkwartier goed bij hun onderwijsconcept waarin kinderen een leven lang leren samenwerken.

CO2-neutrale machines

De werkzaamheden worden met machines die op stroom werken uitgevoerd door eXterum Speelconcepten. Voordeel daarvan is dat ze geen uitlaatgassen verspreiden en weinig geluid maken. Dat scheelt in overlast en luchtvervuiling.

Het belang van groene schoolpleinen

Het klimaat verandert. Steeds vaker krijgen we te maken met hoosbuien en perioden met extreme hitte en droogte. Met een groen schoolplein kunnen we dit beter aan. We kunnen water opvangen en hergebruiken en door het groen wordt het op het plein koeler. Gevarieerde beplanting is goed voor insecten.

Scholen die hun plein willen vergroenen kunnen hulp inschakelen voor planvorming en procesbegeleiding. Daarnaast draagt de gemeente tot een bedrag van €50.000,- bij aan de kosten van de aanleg, mits de school hetzelfde bedrag investeert. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Groene Huis.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen