Amersfoortse woning genomineerd voor Duurzaamste huis van Nederland

21-10-2020
996 keer bekeken

De familie Elsmann woont in het Soesterkwartier. Ze zijn een mooi voorbeeld hoe je stap voor stap je huis aan kan pakken, ook als je minder geld te besteden hebt. Ondertussen zijn ze tevens genomineerd voor de landelijke prijs van “Het duurzaamste huis van Nederland”. Deze prijs heeft de Nationale Duurzame Huizenroute georganiseerd. Van de 100 inzendingen zijn er 20 genomineerd en op 20 november is de prijsuitreiking.

Duurzaam wonen kan ook zonder vette portemonnee

“Toen 033Energie in Soesterkwartier op zoek was naar bewoners die mee wilden denken over energieneutraal wonen was ik er als de kippen bij. En erover praten werkt aanstekelijk dus ik ben samen met mijn vrouw gewoon aan de slag gegaan. Ook met een kleine beurs is het goed mogelijk om duurzaam en prettig te wonen”, vertelt Ruurd Elsmann met enige trots.

 “Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby geworden. Want als je eenmaal bezig bent word je steeds enthousiaster over wat er nog meer mogelijk is. Ik heb op dit moment geen werk dus kan er ook veel tijd insteken. We gebruiken geen aardgas, hebben een warmtepomp en wekken onze stroom op met zonnepanelen. Alleen bij echt koude temperaturen zet ik soms nog even de pellet houtkachel aan om het nog behaaglijker te krijgen. Ook dat wil ik op termijn nog wel anders”.

Volgens Ruurd moet je een duurzaam huis zien als een totaalplaatje. “Ik heb meer groen in mijn tuin, het regenwater afgekoppeld en een flinke regenton aangekoppeld. Op het dak van mijn schuur ligt een groen sedumdak. Wat dat doet met vlinders en vogels! Daar hebben we deze zomer van genoten.” Door het slim oversluiten van zijn hypotheek lukte het Ruurd ook om te investeren in dubbel glas van o.a. zijn glazen serre en isolatie van zijn huis. “Het is steeds meer een sport om te kijken wat ook minder of anders kan. Zo wordt de koffie tegenwoordig ouderwets lekker opgegoten met een filter en water uit de Quooker. Ook kopen we onze spullen met zo min mogelijk verpakking. De volgende wens is een zoutwateraccu om de zonne-energie tijdelijk op te slaan. Met minder genieten we meer. ”

Duurzame Huizenroute gaat live niet door

Door de huidige Coronamaatregelen gaat de Duurzame Huizenroute op 31 oktober en 7 november NIET door. Ben je nieuwsgierig geworden naar de aanpak van de heer Elsmann in Soesterkwartier? Via duurzamehuizenroute.nl kun je zelf met hem contact opnemen.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen