PostNL start schone pakketbezorging in historische binnenstad

08-02-2021
1600 keer bekeken

PostNL bezorgt vanaf heden in de historische binnenstad van Amersfoort alle pakketten uitstootvrij. Dat wil zeggen dat ze allemaal met een elektrische bus worden bezorgd. Een groene stap die past bij de autoluwe binnenstad en bijdraagt aan een gezonde lucht en minder geluid van een draaiende motor.

Gemeente Amersfoort is daarmee een van de eerste binnensteden waar Post NL 100% uitstootvrij pakketten bezorgt. En nu door Corona het aantal online bestellingen enorm is gestegen, betekent dat nog meer winst voor het klimaat en een gezonde lucht.

Bij het PostNL sorteercentrum in Amersfoort ligt sinds kort een elektrisch laadplein. Vanuit hier start PostNL iedere dag de bezorging in de binnenstad met vier elektrische bussen. De bedoeling is om in de loop van dit jaar meer uitstootvrije bussen in te zetten zodat het gebied verder wordt uitgebreid.

‘Amersfoort wil een duurzame stad met schone lucht zijn,' vertelt Wethouder Buijtelaar. Sinds kort heeft Amersfoort een autoluwe binnenstad. 'Het vervoer dat er dan nog wél komt moet natuurlijk schoon zijn. Voor de distributie van goederen in onze stad is het van belang dat we stadslogistiek de komende jaren veel duurzamer en slimmer organiseren. Dankzij de aanleg van een elektrisch laadplein kan PostNL vanaf nu emissievrij bezorgen in onze historische binnenstad: de bestelbussen zijn vervangen door uitstootvrije bussen. Een mooie stap en een voorbeeld voor andere vervoerders.'

PostNL investeert in duurzaamheid. Hate Douma, depotmanager PostNL: 'Op het dak van ons sorteercentrum in Amersfoort liggen 1.160 zonnepanelen waarmee we grotendeels onze eigen energie opwekken. Er rijden in Amersfoort al bussen met pakketpost op groengas, maar dankzij het elektrische laadplein hebben we ook de capaciteit om meer elektrische bussen in te gaan zetten. Uiteindelijk willen we in 2025 in 25 binnensteden emissievrij gaan bezorgen. Dus ik ben er trots op dat we in onze historische binnenstad van Amersfoort vanaf nu uitstoot vrij bezorgen.'

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen