Regionaal samenwerken aan schone energie

11-05-2021
1480 keer bekeken

We willen in Nederland steeds meer duurzame energie opwekken. Dit doen we vooral op zee, maar dat is niet genoeg. We moeten dus ook op land duurzame energie gaan opwekken. Daarom kijken we samen naar de beste mogelijkheden.

Dit gebeurt in 30 energieregio‚Äôs, ieder met een eigen Regionale Energiestrategie (RES). Elke energieregio heeft de opdracht om aan te geven welke bijdrage zij kan leveren aan de landelijke doelstelling van 35 Twh voor de grootschalige opwek van wind- en zonne-energie.  Dat gebeurt ook in de regio Amersfoort.

In de regio werken Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg en de provincie Utrecht, het waterschap Vallei en Veluwe en netbeheerder Stedin samen aan het plan om in ieder geval 0,5 terawattuur (TWh) aan duurzame energie met zon en wind op te wekken.  Eind juli is de RES 1.0 aangeboden aan Het Nationaal Programma RES. 

RES 1.0, en dan?

De RES 1.0 betekent niet het einde van het traject. Na de vaststelling van de RES 1.0 werken we toe naar de uitvoering. De zoekgebieden uit de RES 1.0 worden tot aan 2030 samen met de betrokken partijen en inwoners van de regio verder uitgewerkt in concrete energieprojecten. In 2023 bekijken we de voortgang van die plannen en kijken we naar nieuwe ontwikkelingen en technieken.

Meer weten over de RES?

Bekijk de handige animatie die uitleg geeft over de RES of gebruik de NP RES-gespreksassistent. Of wil je eens in gesprek met de gemeente over duurzame energie? Stuur dan een mail naar duurzamestad@amersfoort.nl. We nemen dan contact met je op.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen