Gratis advies energiecoach al bij duizend huishoudens

14-04-2023
1026 keer bekeken

Gemeente Amersfoort bestrijdt energiearmoede op een praktische en persoonlijke manier. Energiecoaches komen bij inwoners thuis langs om energieadvies te geven. Afgelopen week is het duizendste advies gegeven.

‘Wij zorgen voor meer comfort in huis en een lagere energierekening voor mensen die onze hulp echt kunnen gebruiken’, vertelt Boudewijn Becker. Hij is één van de Energiecoaches van Energiebox die door de Gemeente Amersfoort worden ingezet om energiearmoede te bestrijden. Vorige week gaven zij het 1000ste advies. 

De energiecoaches zijn getrainde onafhankelijke professionals, die zelf soms ook te maken hebben gehad met geldzorgen. Ze komen langs bij mensen die energietoeslag ontvingen en huishoudens met een besteedbaar inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Op de fiets, bepakt en bezakt met energiebesparende producten, zoals tochtstrips, LED-lampen, radiatorfolie, douchetimers en andere producten, komen ze langs om het comfort thuis te verhogen en de energierekening te verlagen. 

Toeslag en besparen

Wethouder Astrid Janssen: ‘Er zijn steeds meer mensen die voor hulp en met vragen aankloppen bij de gemeente of andere maatschappelijk organisaties in de stad. Voor mensen die het financieel al zwaar hadden, komen de gestegen energieprijzen extra hard aan. De energietoeslag die mensen vaak al krijgen, helpt bij het betalen van de energiekosten. Tegelijkertijd is energie besparen ook een goede manier om de kosten te verlagen. Vaak kunnen kleine maatregelen al zorgen voor een lagere energierekening.’

Makkelijk geld besparen

Met een uitgebreide checklist gaan energiecoach en bewoner door het hele huis. Elke mogelijke actie om energie te besparen benutten ze. Becker: ‘We pakken altijd de energierekening erbij om uitleg te geven over manieren waarop je jouw stroom- en gasverbruik kunt verlagen. Het is voor veel mensen echt een eyeopener hoe makkelijk je geld kunt besparen.’ Duizend energieadviezen is een mooie mijlpaal, maar voor gemeente Amersfoort is het nog maar een start. We willen zo veel mogelijk mensen die hulp nodig hebben, helpen aan een comfortabeler huis en een lagere energierekening.

Kun jij ook hulp gebruiken?

De inzet van een energiecoach is gratis en heeft geen invloed op de bijstandsuitkering. Kun jij ook hulp gebruiken? Neem contact op met een coach Participatie & Inkomen (cpi@amersfoort.nl of bel 14033

Amersfoorters boven de inkomensgrens die moeite hebben met het betalen van hun energierekening of die aan de slag willen met energiebesparing kunnen terecht bij het Duurzaam Bouwloket: www.duurzaambouwloket.nl/amersfoort.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen