Groene Held: klimaatburgemeester Ton Jansen

21-08-2023
316 keer bekeken

‘Je hoeft geen milieuprofessional te zijn om je steentje bij te dragen’

Als Amersfoortse klimaatburgemeester jaagt Ton Jansen duurzame acties aan in onze gemeente. Zelf is hij ook groen en energiebewust bezig in zijn woning in Vathorst. Hij heeft samen met zijn buren ambitieuze plannen.

 

Klimaatburgemeester Ton Jansen

‘We gaan nu in mijn kachel zitten’, zegt Ton lachend terwijl hij zijn serre binnenstapt. Het is niet alleen een ruimte om te ontspannen, maar ook een duurzame oplossing. Zodra de temperatuur boven de 20 graden is, gaat de schuifdeur open en verwarmt hij met dank aan de zon zijn hele huis.


Energieneutraal streven

Ton heeft ambitieuze plannen om zijn woning energieneutraal te maken. Onder andere met een innovatieve warmtepomp (BlueHeart), zonnepanelen en batterijopslag. Hij vindt dat het makkelijker moet worden gemaakt om energieneutraal te worden.Klimaatburgemeester in actie

In de rol van klimaatburgemeester wil Ton bemiddelen tussen de gemeente en initiatieven om bewustwording voor klimaat en energietransitie te creëren. Voor hem is een inclusieve en rechtvaardige aanpak het belangrijkste, zodat iedereen kan meeprofiteren van duurzame oplossingen.


Vier tips van de klimaatburgemeester:


1. Vraag een gratis gesprek aan van een energiecoach. Die helpt je met eenvoudige oplossingen zoals simpele isolatiemaatregelen, radiatorfolie en tips voor snelle besparingen (mail naar samenduurzaam@amersfoort.nl voor een energiecoach bij jou in de buurt)
2. Bespreek met buren wat je samen kunt doen. Vaak kunnen collectieve acties het verschil maken
3. Gebruik je wasmachine en droger slim: dat scheelt energie en water
4. Vervang je oude koelkast door een energiezuinig model en zet ongebruikte koelkasten uit om energie te besparen

Ton Jansen vindt dat je geen milieuprofessional hoeft te zijn om positieve veranderingen te maken en dat iedereen zijn steentje kan bijdragen en meeprofiteren: "Alleen als iedereen meebeweegt, kunnen wij de tanker die op de ijsberg afvaart keren."

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen