Project warme wijken: onderzoek naar energietransitie in Randenbroek en Schuilenburg

13-12-2023
395 keer bekeken

Hoe betrokken voelen de bewoners van Randenbroek en Schuilenburg zich bij de energietransitie? Meer dan 100 studenten van de opleiding sociologie aan de Universiteit Utrecht gaan wijkonderzoek doen. Dit helpt de gemeente om beter in te spelen op de behoefte van inwoners.

Voor de zesde keer wordt het project 'Warme Wijken' gehouden. Voorheen alleen in Amersfoort en Veenendaal en dit jaar ook in de gemeente Baarn. 

14 en 21 december in Randenbroek en Schuilenburg

Het wijkonderzoek wordt gedaan op 14 en 21 december. Sociologiestudenten komen, onder begeleiding van Academie van de Stad, langs in de wijken Randenbroek en Schuilenburg in Amersfoort, Eemsdal-Zuid en de Schilderswijk in Baarn en de Schepenbuurt en het koopcentrum in Veenendaal.

Persoonlijke interviews

Bewoners krijgen vragen over wat ze van de energietransitie vinden en hoe betrokken ze zich hierbij voelen. De studenten gaan de gesprekken vervolgens omvormen tot een beleidsadvies voor gemeenten.

Hiermee kunnen gemeenten ervoor zorgen dat ze inwoners beter kunnen betrekken en beter kunnen inspelen op hun behoeften bij de verduurzamingsplannen en het aardgasvrij worden van gebouwen en huizen. 

Betrokkenheid vergroten

 "Het zijn uiteindelijk de bewoners zelf die de verandering dragen en aansturen. Dit project richt zich op het begrijpen van hun visies, uitdagingen en behoeften, om zo effectieve beleidsinstrumenten te kunnen ontwikkelen die de betrokkenheid vergroten", benadrukt Cato Gehrels, projectcoƶrdinator bij Academie van de Stad. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen